Guardons
Mayte Martín i Vicenta Ndongo, Premis Nacionals de Cultura
El Casino l’Aliança del Poblenou va ser ahir l’espai escollit per a l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2024, que atorga anualment el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Cinc guardons que premien la creació, la resiliència, la innovació i la creativitat en la cultura catalana. Aquesta vegada els premiats van ser l’actriu Vicenta Ndongo, la cantant Mayte Martín, la compositora Raquel García-Tomás, l’espai escènic itinerant Nilak i l’il·lustrador Conrad Roset. Cada entrega va estar acompanyada per una personalitat del món de la cultura que va compartir amb els premiats algun projecte o moment vital, com ara el director Carlos Alfaro, que va entregar a Vicenta Ndongo el seu premi.
"En un món on cada vegada hi ha més amenaces, necessitem la cultura", va començar l’acte la periodista Txe Arana, un acte en el qual el president en funcions, Pere Aragonès, va assegurar: "La cultura també es fa per defensar la pau i el dret a la llibertat de tots els pobles. Hem de tenir present la ciutadania de Gaza, que està patint un genocidi".
Vicenta Ndongo va remarcar en el seu discurs el "poder transformador de la cultura", després de créixer sense referents afroamericans. "Era l’única afrodescendent de l’Institut del Teatre, vaig ser la primera a tot arreu, vaig ser pionera sense voler. No existia la paritat ni de dones ni de diversitat i no vaig tenir referents perquè no hi havia afrodescendents a Catalunya", va explicar. I va acabar, visiblement emocionada: "El meu nom és Vicenta Ndongo i soc actriu, sense etiqueta ni denominació d’origen".
Raquel García-Tomás, compositora especialitzada en creació interdisciplinària i doctorada al Royal College of Music de Londres, va recordar els seus inicis, aquest somni de poder viure de la música, i va agrair el suport rebut "perquè hi va haver un temps en què aquest somni em va semblar impossible".
Conrad Roset, il·lustrador guardonat per portar el seu talent al món digital amb la creació de Gris, el videojoc català que més premis internacionals ha guanyat i que ha sigut traduït a nombrosos idiomes.
Notícies relacionadesL’espai escènic Nilak va ser premiat per la seva tasca de portar una programació amb activitats desenvolupades per artistes de reconegut prestigi arreu del país amb la voluntat d’arribar, sobretot, a comarques on no hi ha equipaments escènics, a més d’establir relacions de qualitat amb la població més enllà d’una simple itinerància d’espectacles. "No tenim un territori equilibrat ni tenim el mateix accés a la cultura; per a nosaltres la cultura és una manera d’entendre el país, així que facin política per la cultura", va dir Oriol Escursel en un acte en el qual també hi va haver la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.
Finalment, la cantant Mayte Martín, reconeguda per ser una de les cantants amb més prestigi del panorama del flamenc, va reivindicar la seva posició. "Estic condemnada a nedar contra corrent, pagant el preu per ser lliure i viure a través dels meus principis". Per a ella, "fer art és un acte sagrat, perquè les coses s’han de fer per amor i per a res", explicava recordant les paraules de la seva mare, "el seu far", a qui va voler dedicar el premi.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors