Estrena televisiva

Vulnerar la intimitat

La ficció dona eines als afectats per enfrontar-se a aquestes situacions

S’emmarca en la croada de 3Cat per conscienciar sobre la sobreexposició a les pantalles

‘Sextorsió’, ‘catfishing’, ‘childgrooming’, ‘sexpreading’... La sèrie ‘Nudes’ de 3Cat alerta de manera contundent sobre les conseqüències de la filtració de vídeos sexuals.

Vulnerar la intimitat
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ada té 14 anys i acaba de pujar una foto sexi a Instagram. Un noi que no coneix li escriu dient-li com de guapa que està. Aquesta conversa aparentment inofensiva és l’inici d’una relació virtual que cada vegada va fent-se més estreta, fins que ell li demana un selfie una mica picant i ella, ingènua, hi accedeix. Us sona, ¿veritat? És un dels perills dels quals adverteix Nudes, la nova sèrie d’adolescents de 3Cat, que alerta sobre els riscos que comporten les noves tecnologies i als quals estan exposats actualment els joves i, de vegades, menors d’edat. La plataforma de TV3 la va estrenar dijous passat.

Sextorsió (xantatge amb amenaces per revelar fotos íntimes), ciberassetjament catfishing (identitat falsa en línia), childgrooming (ciberassetjament sexual de menors) sexpreading (difondre imatges sexuals sense el consentiment dels seus protagonistes, pràctica en què ja va incidir la sèrie de Netflix Intimidad) i ghosting (una parella que desapareix sense donar senyals de vida) són algunes de les violències digitals que pateixen els protagonistes, tres joves (dues noies i un noi) que hauran de recuperar el control de les seves vides després de veure’s implicats en la filtració d’imatges de persones despullades.

És el cas de la Sofia, una estudiant d’institut a qui destrossen la vida quan un vídeo íntim seu es fa viral. La pressió social i la por del judici impedeixen que busqui ajuda, fet que mostra el devastador impacte psicològic del berassetjament. D’altra banda, l’Àlex, un altre dels protagonistes, s’enfronta a una acusació falsa d’haver distribuït un vídeo comprometedor. De fet, la sèrie deixa constància de les conseqüències legals i penals que comporten aquests delictes i dona eines als afectats per enfrontar-se a situacions així.

‘Remake’ d’una sèrie noruega

Nudes és el remake d’una exitosa minisèrie noruega premiada com a millor ficció juvenil al seu país d’origen i al Regne Unit. En la versió catalana compta amb un repartiment encapçalat per tres joves intèrprets (Marc Soler, Clara Doyen i Lola Navarro), que protagonitzen tres històries independents que es desenvolupen al llarg de nou capítols d’entre 15 i 20 minuts. Un format innovador: brevetat i contundència.

La direcció d’aquesta producció de 3Cat en col·laboració amb Vertigen Films i ESCAC Studio, productora associada a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, va a càrrec de tres realitzadors novells (Carmen Aumedes, Sofia Farré i Carlos Villafaina), en una aposta per llançar joves talents.

L’estrena de Nudes s’emmarca dins de la croada del 3Cat amb l’objectiu de conscienciar l’audiència dels perills de la sobreexposició a les pantalles i de la importància de la intimitat en l’era de les xarxes socials, una cosa que han promogut projectes com les docusèries Generació porno i Cibercrims i la SX3 Academy, la primera escola de drets digitals de Catalunya, dirigida a tota la comunitat educativa.

Notícies relacionades

Una tasca de conscienciació que continuaran fent a través de dues noves iniciatives el pròxim 11 de juny. Aquest dia Nits sense ficció oferirà una nit temàtica a TV3 que inclourà l’estrena del documental Atrapats per la pantalla, que analitza l’experiència de 10 adolescents a qui priven de dispositius electrònics durant una setmana, i un programa especial que comptarà amb familiars dels joves i amb experts.

Durant la mateixa jornada, hi haurà també un especial informatiu del programa Info K al SX3 per incidir en la sobreexposició dels nens a les pantalles.

Temes:

Instagram TikTok