Club d’estil

L’estètica retro s’imposa a les vambes

Tothom, dones i homes, vol calçar-se unes vambes d’aire retro futboler o amb picades d’ullet al tennis. Es porten en tots els colors i combinen amb tot, des de vestits fins a conjunts d’oficina. Alguns parells s’esgoten tot just posar-se a la venda. 

L’estètica retro s’imposa a les vambes
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ens agraden les vambes. Ens encanten les sneakers. Que aixequi la mà qui no tingui més de diversos parells a l’armari. Les sabatilles esportives són la gran moda del segle XXI. Combinen amb tot, des de vestits i faldilles fins amb el vestit jaqueta per anar a l’oficina. I en els últims mesos, el model amb el hype més alt, el que cotitza més i el que més influència està tenint en l’street style no és cap altre que les clàssiques Adidas Samba.

Adidas Samba.

En contra de la creença popular, no van ser creades per al Mundial de 1950 del Brasil ni estan inspirades en el popular ball brasiler. En realitat, és un disseny del fundador de la marca, Adi Dassler, per a un partit de futbol que es va jugar a Alemanya als anys 50, en què l’excepcional rendiment de les vambes sobre superfícies congelades els va valer el sobrenom de samba. 120 euros. 

Puma Palermo. Juntament amb les Suede, les Palermo són un altre emblema de l’estètica Terrace, una de les tendències del moment. Els dos models són de Puma. Avui, Dua Lipa és ambaixadora d’aquestes vambes, molt semblants a les Adidas Spezial. També tenen un disseny senzill i retro que es remunta a les grades de futbol dels 80, amb la clàssica sola de goma. A més, hi són en molts colors. 120 euros. /

LE

Des que el 2023 les tops i prescriptores d’estil més famoses, com les germanes Hadid –Bella i Gigi–, Hailey Bieber, Kaia Gerber i companyia, van començar a passejar-se amb aquest calçat retro i futboler, s’han convertit en les més desitjades, venudes i versionades (i les més vistes d’Instagram, Pinterest i TikTok). Copen les primeres llistes de tendències de vambes i han acabat als peus de gairebé tothom, combinades amb armaris d’allò més variats.

Adidas Spezial.

Edited apuntava fa uns mesos que, davant una futur cansament de la icònica Samba, el següent model de la marca amb millor rendiment el 2024 és el model Spezial, amb una mitjana de sell out del 30%. D’aquest disseny, que està inspirat en l’handbol, i en una mítica vamba dels 70, se n’han llançat diverses versions en colors vibrants, com el vermell, el verd i el blau. 110 euros.

Adidas Spezial. Edited apuntava fa uns mesos que, davant una futur cansament de la icònica Samba, el següent model de la marca amb millor rendiment el 2024 és el model Spezial, amb una mitjana de sell out del 30%. D’aquest disseny, que està inspirat en l’handbol, i en una mítica vamba dels 70, se n’han llançat diverses versions en colors vibrants, com el vermell, el verd i el blau. 110 euros. /

Laura Estirado

Fins i tot Rishi Sunak, el primer ministre del Regne Unit, les va combinar a l’abril amb un vestit per a una entrevista a Downing Street, i va despertar la ira d’alguns internautes fanàtics, que van veure en l’outfit la "sentència de mort" de la sabatilla de culte. "Demano un respectuós perdó a la comunitat Samba", es va veure obligat a declarar el conservador, també fan del clàssic model de l’esportiva amb l’emblemàtic logo de tres bandes.

Rishi Sunak, el primer ministre del Regne Unit, es va calçar unes Adidas Samba, combinant-les amb uns pantalons blau marí i una camisa blanca, el mes d’abril passat durant una entrevista a Downing Street per parlar de la política fiscal del seu Govern. /

Laura Estirado

I és que, gràcies a aquesta icona creada en els 50 per Adi Dassler, l’empresari alemany fundador d’Adidas, el gegant esportiu ha experimentat en el primer trimestre d’aquest any un augment en les vendes a Europa i la Xina del 14% i del 8%, respectivament. Tant Samba com el model Gazelle han rellançat Adidas per sobre del seu principal competidor, Nike –les vendes del qual van disminuir un 30% en el mateix període–, després d’uns mesos de caigudes que van coincidir amb la fi de la col·laboració amb la lucrativa línia de calçat Yeezy (dissenyades pel raper Kanye West). "Adidas continua sent una potència global a StockX –constata també Drew Haines, director de marxandatge del famós marketplace–. El 2023, vam veure un augment interanual del 51% en les operacions, cosa que indica el creixement de la marca".

Reacció en cadena

L’era Samba ha provocat la reacció en cadena de les marques de la competència (com Nike, Puma o New Balance), que també han rellançat models icònics vintage dels seus catàlegs, i també han propiciat que Adidas contraataqui amb més vambes similars. En resum, en els pròxims mesos l’estètica retro d’estil futboler, en tots els colors i amb picades d’ullet al tennis serà el súmmum en sabatilles, i, per tant, en moda urbana.

Mexico 66 d’Onitsuka Tiger. 

Aquestes vambes les va portar Bruce Lee en pel·lícules com Operación Dragón i Uma Thurman a Kill Bill. Tot i que s’inspiren en diverses vambes d’entrenament clàssiques, les va lluir l’equip nacional japonès en els Jocs Olímpics de Mèxic 1968. Estan de plena actualitat ja que les solen combinar amb els seus outfits de carrer it girls com Bella Hadid i Hailey Bieber. 140 euros. 

Adidas Samba. En contra de la creença popular, no van ser creades per al Mundial de 1950 del Brasil ni estan inspirades en el popular ball brasiler. En realitat, és un disseny del fundador de la marca, Adi Dassler, per a un partit de futbol que es va jugar a Alemanya als anys 50, en què l’excepcional rendiment de les vambes sobre superfícies congelades els va valer el sobrenom de samba. 120 euros. /

Laura Estirado

Nike Cortez.

L’èxit de les versions retro d’Adidas ha fet que Nike rellanci les Cortez en totes les seves versions (les primeres són de fa 52 anys). El model, que s’ha rellançat aprofitant també els 30 anys de Forrest Gump –«Corre, Forrest, corre», diu Jenny (Robin Wright) al protagonista (Tom Hanks), s’ha actualitzat amb una punta més àmplia i plafons laterals més ferms. 89,99 euros.

Nike Cortez. L’èxit de les versions retro d’Adidas ha fet que Nike rellanci les Cortez en totes les seves versions (les primeres són de fa 52 anys). El model, que s’ha rellançat aprofitant també els 30 anys de Forrest Gump –«Corre, Forrest, corre», diu Jenny (Robin Wright) al protagonista (Tom Hanks), s’ha actualitzat amb una punta més àmplia i plafons laterals més ferms. 89,99 euros. | INSTAGRAM /

Laura Estirado

New Balance 530.

Inspirades en les clàssiques vambes de running dels 90 i els 2000 de la marca, segueixen sent un dels seus bestseller. Asseguren que són les més còmodes que es poden portar amb vestit, texans o xandall (la combinació perfecta és amb americana). I això s’aconsegueix gràcies al seu upper de malla, els seus plafons de pell i la sola lleugerament voluminosa. 120 euros.

New Balance 530. Inspirades en les clàssiques vambes de running dels 90 i els 2000 de la marca, segueixen sent un dels seus bestseller. Asseguren que són les més còmodes que es poden portar amb vestit, texans o xandall (la combinació perfecta és amb americana). I això s’aconsegueix gràcies al seu upper de malla, els seus plafons de pell i la sola lleugerament voluminosa. 120 euros. /

Laura Estirado

Puma Palermo.

Juntament amb les Suede, les Palermo són un altre emblema de l’estètica Terrace, una de les tendències del moment. Els dos models són de Puma. Avui, Dua Lipa és ambaixadora d’aquestes vambes, molt semblants a les Adidas Spezial. També tenen un disseny senzill i retro que es remunta a les grades de futbol dels 80, amb la clàssica sola de goma. A més, hi són en molts colors. 120 euros.

Puma Palermo. Juntament amb les Suede, les Palermo són un altre emblema de l’estètica Terrace, una de les tendències del moment. Els dos models són de Puma. Avui, Dua Lipa és ambaixadora d’aquestes vambes, molt semblants a les Adidas Spezial. També tenen un disseny senzill i retro que es remunta a les grades de futbol dels 80, amb la clàssica sola de goma. A més, hi són en molts colors. 120 euros. /

Laura Estirado
Notícies relacionades

Veja Campo.

Encarnación del luxe silenciós i aspiracional, les Campo són un dels models més exitosos de la marca francesa amb producció brasilera. Són les tennis més minimalistes i responsables amb el medi ambient. I és que estan confeccionades en cuir boví ChromeFree. Kate Middleton i altres celebrities són fans d’aquest model tan versàtil com sofisticat. 150 euros.

Veja Campo. Encarnación del luxe silenciós i aspiracional, les Campo són un dels models més exitosos de la marca francesa amb producció brasilera. Són les tennis més minimalistes i responsables amb el medi ambient. I és que estan confeccionades en cuir boví ChromeFree. Kate Middleton i altres celebrities són fans d’aquest model tan versàtil com sofisticat. 150 euros. /

Laura Estirado