Prehistòria de ‘Star wars’

Parlem amb Leslye Headland (‘Muñeca rusa’) sobre la seva esperada sèrie ‘The Acolyte’, ‘thriller’ galàctic situat un segle abans de ‘L’amenaça fantasma’, que arriba avui a Disney+.

Prehistòria de ‘Star wars’
3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pot sorprendre trobar Leslye Headland com a creadora i, en ocasions, directora de The Acolyte, nova sèrie de l’univers Star wars. Se suposava que el seu fort eren les comèdies independents amb extra de franquesa: Despedida de soltera, Mai entre amics o, ja en format sèrie Muñeca rusa, aquella espècie d’Atrapat en el temps amb Natasha Lyonne morint una vegada i una altra en el seu 36è aniversari.

Però no: la seva predilecció també han sigut, des d’adolescent, els jedis, els sabres de llum i tot el relacionat amb la galàxia lucasiana. "Sempre va ser el meu somni jugar en aquest terreny", explica Headland a EL PERIÓDICO per videotrucada. "Però fins que Disney va comprar Lucasfilm, no semblava possible ficar-s’hi: només George feia Star wars". Amb l’arribada de les seqüeles i, després, les sèries de Disney+, va començar a aparèixer una ombra de possibilitat. "L’èxit de Muñeca rusa em va permetre tenir una reunió amb Lucasfilm", diu Headland. "Els vaig preguntar si estarien interessats en històries originals no necessàriament lligades a la saga Skywalker. La meva idea era explicar una cosa que passés fins i tot abans de les preqüeles, abans de tot el treball de Lucas".

Un segle abans de l’Imperi

L’acció de The Acolyte es desenvolupa en un període, el de l’Alta República, abordat en una sèrie de novel·les, però mai abans en la pantalla. Queda un segle per a l’alçament de l’Imperi i l’Ordre Jedi i la República Galàctica s’han acostumat a la tranquil·litat. Però una sèrie de crims desestabilitza l’ambient i porta un mestre jedi, Sol (Lee Jung-jae, el concursant 456 a El juego del calamar) a l’enfrontament amb la seva antiga padawan Osha Aniseya (Amandla Stenberg), que no va arribar ajustar-se als ideals zen de l’ordre per la ràbia acumulada per la mort de la seva família en un incendi.

Almenys en la seva arrencada The Acolyte acumula elements tradicionals de Star wars. La seva primera seqüència es desenvolupa en un ambient reminiscent de la cantina de Mos Eisley; entra en joc, ben aviat, una petita màquina adorable. Però Headland assegura haver tingut total llibertat en el desenvolupament de la sèrie: "El període temporal em donava aquesta llibertat. Potser haurien interferit més si s’hagués desenvolupat en una línia temporal en la qual fos essencial ser respectuós. Kathleen Kennedy [presidenta de Lucasfilm] em va dir: ‘Ves i fes una història de Leslye Headland’".

Això es va traduir en, per exemple, una història familiar (que aquí no revelarem) propera a la creadora i innovadora en el marc de la saga, així com en un prometedor èmfasi en el thriller i les arts marcials. Headland ha begut de pel·lícules com Un toque de zen o, sobretot, el clàssic de Shaw Brothers Come drink with me, aquesta última inspiració directa per a tota una línia argumental. "A més, reto homenatge al cine wuxia [o d’arts marcials i cavalleria] més modern com Tigre i drac o un clàssic del anime com Cowboy Bebop, de la qual tinc tatuatges".

Notícies relacionades

Correspon a la hispanobritànica Dafne Keen, revelació de Logan, el privilegi d’exercir com a padawan de Lee Jung-jae, o millor dit, de Sol. Tot i que estigui acostumada a participar en projectes ambiciosos (incloent la progressivament més complexa La materia oscura), Keen va quedar sorpresa per la magnitud dels attrezzos del projecte: "Tots els sets eren de veritat", ens explica. "Es va construir tot un bosc en un hangar de rodatge. També hi havia tota una ciutat amb gent cuinant al carrer i música i de tot. ¡Les naus eren impressionants!".

Keen va descobrir Star wars amb vuit anys, quan el seu pare i ella van llogar la primera pel·lícula en un videoclub. Ho ha anat veient tot amb afany completista, també sèries recents com The Mandalorian o Andor. I fins i tot amb tots aquests estudis previs, el sabre de llum se li va resistir una mica: "Van ser quatre hores diàries d’entrenament durant dos mesos. Em va costar, però una vegada el vaig agafar, em vaig divertir moltíssim", assenyala amb mirada de fan. La mateixa mirada que Dafne ha detectat en Leslye: "Ha portat a la saga un punt de vista nou, però des dels ulls d’una veritable fan".