Terry Hayes,: "No ens falta pólvora"

Terry Hayes, autor de l’exitós ‘thriller’ ‘Soc en Pilgrim’ i guionista de ‘Mad Max’ 2 i 3, parla de la seva nova novel·la, ‘L’any de la llagosta’, un terrorífic joc entre espies i terroristes islamistes. Lúcid periodista d’investigació, avisa que «el món s’està enfonsant».

Terry Hayes,: "No ens falta pólvora"

Marc Asensio Clupes

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Si avui visquessis a Ucraïna o a Gaza estaries desitjant viure al món de Mad Max, perquè, malgrat que la saga va de la desintegració i el col·lapse del món, seria bastant millor que com estan ells ara –assegura Terry Hayes, guionista de les entregues 2 i 3 de la distòpica saga–. Mai hauria pensat que viuria per veure l’ensorrament de tantes coses que donàvem per fetes". Fa una dècada va debutar amb l’exitós thriller geopolític i d’espies Soc en Pilgrim, del qual prepara continuació. Ara recorre amb aquests mateixos elements els racons d’espionatge i terrorisme islamista a L’any de la llagosta (Columna / Planeta).

"Gaza i el Pròxim Orient, Ucraïna o Taiwan. No ens falta pólvora en aquest món. L’espurna d’una tercera guerra mundial es pot encendre on ningú imagina. Ningú va anticipar la que va portar a la Primera Guerra Mundial, un assassinat incompetent que va incendiar tot Europa", avisa al seu pas per Barcelona aquest lúcid periodista polític i d’investigació australià, nascut a Anglaterra el 1951.

A L’any de la llagosta, l’agent de la CIA Ridley Kane, especialitzat en missions a l’Iran, al Pakistan, a l’Afganistan, a Corea del Nord i a Síria intenta evitar un atemptat fonamentalista a Occident i va rere els passos d’un fundador d’Estat Islàmic.

"El que ha creat Israel a Gaza són dues o tres generacions de terroristes. Ha posat gasolina al foc. Mai hi havia hagut tal reclutament al món àrab", avisa Hayes. "El terrible atac de Hamàs era inconcebible, però va ser una oportunitat per a Israel d’apropiar-se del terreny moral. Ni tan sols els EUA són capaços de veure cap a on porta això. Però està provocant una eclosió de l’antisemitisme arreu del món. Són temes que tracto en el llibre: els bons planificadors militars mai es posen en un conflicte al Pròxim Orient sense saber com s’acabarà", continua dient. "L’atac va ser un fracàs monumental del Mossad. Però hi ha gent que diu que volien que passés, que van deixar que massacressin civils israelians perquè la resposta pogués ser aclaparadora, un genocidi", reflexiona.

"A Soc en Pilgrim ja ho deia, pots matar l’home, però no la idea. El terrorisme islamista no acabarà mai. Els més simples van pensar que matant Bin Laden ja estava resolt, però quan el van matar ell ja era irrellevant en l’ecosistema terrorista. Avui hi ha centenars de terroristes molt intel·ligents i ambiciosos que volen la glòria i ara mateix estan tramant atemptats –afirma Hayes–. Fins que molta gent de fe islàmica es convenci que hi ha justícia al món utilitzaran les armes que tinguin a mà per als seus propòsits. Per fer xocar un avió contra una torre a Nova York no fa falta tecnologia capdavantera, sinó imaginació, una cosa que no tenen les agències d’intel·ligència. A Occident tenim un concepte una mica racista del que és un terrorista: l’imaginem en una cova de l’Afganistan davant una foguera amb un AK-47. No som capaços de reconèixer que són creatius i que estan ben organitzats. Si infravalorem l’enemic, estem condemnats", adverteix abans de recordar com és de fàcil "recrear el virus de la verola, la composició de la qual era un dels secrets més ben guardats però ara qualsevol té accés a internet a la seva composició genètica o pot comprar anònimament online una màquina de seqüenciació genòmica i rebre-la a casa".

Notícies relacionades

Hayes és "pessimista". "A Occident veiem que en política s’està enfonsant tot: l’auge de l’extrema dreta a Alemanya...; Gran Bretanya fora de la UE; Trump, un convicte, candidat a la presidència... A tot arreu veiem gent com ell, que sap atraure racistes o els instints humans més bàsics".

Quan el titllen d’"alarmista", contesta: "¿Qui sap on ens portarà la intel·ligència artificial (IA) i qui intenta controlar-la? Ningú. Vaig parlar amb un pilot de drons que deixen anar míssils. Estava sense feina. Ell, que havia substituït els pilots com Tom Cruise a Top Gun, ha sigut substituït per les mares de drons que controlen exèrcits de centenars de minidrons i són més eficients que els humans. Traiem tecnologies militars i deixem que les controli una cosa que ni entenem ni sabem on ens porta".

Temes:

Gaza Intel Israel