Nou membre

Cercas ocuparà el seient de Marías a la Reial Acadèmia

L’autor de ‘Soldados de Salamina’, avalat entre d’altres per Vargas Llosa, va ser votat per unanimitat. «La veritat és que això no era en els meus plans», afirma.

Cercas ocuparà el seient de Marías a la Reial Acadèmia
2
Es llegeix en minuts
JACOBO DE ARCE

Javier Cercas serà el substitut de Javier Marías a la butaca R de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), el que el madrileny va deixar lliure al morir el setembre del 2022. L’autor de Soldados de Salamina i Antatomía de un instante, nascut a Ibahernando (Càceres) el 1962, és un dels escriptors espanyols més prestigiosos dins i fora de les nostres fronteres. Era l’únic candidat que optava a la plaça vacant, tot i que la seva aprovació no era segura pels equilibris de poder i les afinitats dins de la institució. Per prendre possessió del seu seient haurà de redactar un discurs que haurà de llegir en junta pública de manera obligatòria i en el termini de dos anys a partir d’avui.

Va ser el ple de la RAE, reunit ahir, el que va aprovar per majoria absoluta, com obliguen les normes de la institució, la candidatura de Cercas. La convocatòria de la plaça s’havia fet pública al BOE del 29 d’abril, mentre que la lectura dels elogis i mèrits del candidat va tenir lloc el 6 de juny. La candidatura havia de ser avalada per tres membres, que en aquest cas han sigut el filòleg Pedro Álvarez de Miranda i els escriptors Clara Sánchez i Mario Vargas Llosa.

Notícies relacionades

«Per a mi és un honor haver entrat a l’Acadèmia. Els ho agraeixo moltíssim a tots els acadèmics, a tots sense excepció. Molt en particular a les tres persones que m’han patrocinat: Mario Vargas Llosa, amb qui el meu deute és immens; Clara Sánchez, i Pedro Álvarez de Miranda. I sobretot al director de l’Acadèmia [Santiago Muñoz Machado], que ho ha posat tot perquè jo sigui avui allà amb els altres acadèmics», va dir Javier Cercas en declaracions a aquest diari. «La veritat és que això no era en els meus plans, he de confessar-ho, però per això em fa encara més il·lusió ser en un lloc on hi ha hagut tanta gent extraordinària, des de Ramón y Cajal a Machado o Unamuno, a més dels que són avui allà».

Cercas va remarcar, a més, que concep el seu ingrés a la institució «com un servei públic». «La RAE –va dir– és una institució que pertany a tothom: la meva plaça va aparèixer al BOE, el president d’honor és el Rei, o sigui, el cap de l’Estat, i el president executiu és el governador del Banc d’Espanya: amb això està tot dit». I va afegir: «Entenc que per a això m’han elegit els acadèmics, perquè jo afegeixi el proverbial gra de sorra a la preservació del bé comú més important que tenim no només els espanyols, sinó tots els que parlen castellà, i que són moltíssims milions arreu del món: la llengua. Faré el possible per complir la meva feina de la millor manera».