El Liceu sorprèn amb una instal·lació artística sobre el drama de la migració

‘The inflatable refugee’ és una enorme figura inflable amb un salvavides que simbolitza la deshumanització que pateixen els refugiats.

El Liceu instala en la Sala dels Miralls The inflatable man, una obra de Schellekens & Peleman

El Liceu instala en la Sala dels Miralls The inflatable man, una obra de Schellekens & Peleman / ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Una gran figura inflable de sis metres que simbolitza la deshumanització que pateixen els refugiats, The inflatable refugee, creada pels artistes belgues Schellekens & Peleman, ocupa des de divendres i fins al 30 de juny el Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu, per posar en relleu el contrast entre el món de l’òpera i la dramàtica situació dels refugiats.

Schellekens & Peleman han pogut comprovar in situ l’efecte d’aquesta obra al Liceu en més d’un espai, ja que abans de col·locar-la al lloc definitiu aquesta figura enorme va estar a la platea del coliseu líric. Impactava veure la figura del refugiat assegut amb un salvavides taronja al coll al mig de la luxosa sala atapeïda de butaques de vellut vermell.

La figura inflable està composta del mateix material que s’utilitza per construir les barques dels "traficants de persones" que travessen el Mediterrani, un material que, segons assenyalen els artistes, és "massa fràgil per resistir les onades i que deixa en una situació molt vulnerable els passatgers d’aquestes embarcacions".

La denúncia

Notícies relacionades

Per als seus creadors, The inflatable refugee és una denúncia del drama de la crisi migratòria. El seu objectiu és generar preguntes i remoure consciències per fomentar un diàleg profund.

És la primera vegada que la figura recala a Barcelona, fruit de l’interès de Víctor García de Gomar, director artístic del Liceu, de promoure el Liceu de les Arts, i convertir així el Gran Teatre en un i centre que va més enllà de l’òpera. Fins ara, la instal·lació s’ha muntat a Venècia (Itàlia), Uppsala (Suècia), Copenhaguen (Dinamarca), Malines i Ostende (Belgica), Melbourne (Austràlia) i Breda (Països Baixos).