Primer avenç al Congrés de la candidatura de la rumba catalana

Una proposició no de llei insta el Govern a defensar la nominació del gènere musical a Patrimoni Cultural Immaterial.

Peret. | RICARD CUGAT

Peret. | RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer avenç significatiu a Madrid de la candidatura de la rumba catalana a la Unesco des que es va posar en marxa el 2022 i es va presentar en societat l’any passat. El Congrés dels Diputats va aprovar ahir una proposició no de llei que insta el Govern espanyol a defensar, en el termini màxim de sis mesos, la candidatura de la rumba catalana a Patrimoni Cultural Immaterial i que el gènere musical sigui inclòs en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La proposició no de llei, presentada pel Grup Parlamentari Republicà i aprovada amb 34 vots a favor i tres abstencions, reclama així mateix a l’Executiu de Pedro Sánchez que col·labori amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana, artistes i músics per promoure i protegir aquesta manifestació cultural.

Notícies relacionades

La Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana està liderada per Rosa Pubill (filla de Pere Pubill Calaf, Peret de nom artístic) i Amadeu Valentí (fill de Josep Maria Valentí, Chacho de nom artístic).

El procés perquè el ritme urbà barceloní sigui declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco va rebre un revés l’estiu del 2023, perquè el Ministeri de Cultura va desaconsellar la denominació d’origen catalana per tal de, va al·legar, aconseguir el màxim de suports per a la candidatura entre les comunitats autònomes.