Inspirat en un cas real

Un assassí en pandèmia a TV3

Les víctimes són les úniques persones que no es podien confinar a casa: els sensesostre 

El nou ‘thriller’ de ficció, inspirat en un cas real a Barcelona durant la primera onada del coronavirus, està protagonitzat per David Verdaguer i Ángela Cervantes.

David Verdaguer y Ángela Cervantes, en el nuevo thriller de TV3

David Verdaguer y Ángela Cervantes, en el nuevo thriller de TV3 / MEDIAPRO

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El març del 2020, el primer mes en què la pandèmia de coronavirus va obligar milions de ciutadans a confinar-se a casa, un assassí en sèrie va començar a matar a Barcelona. Les seves víctimes eren precisament les úniques persones que no tenien una llar on poder-se refugiar: els sensesostre. Aquesta història real inspira la nova sèrie que està preparant TV3, un thriller, protagonitzat per David Verdaguer i Ángela Cervantes, que ahir va finalitzar el rodatge després de dos mesos de gravacions. El títol, provisional encara, dona una mostra del que veurà l’audiència: El mal, ja que ens transportarà a una capital catalana fantasmagòrica i buida on amenaça un monstre de carn i ossos (i no només un enemic invisible com la covid).

La trama pivota al voltant de la investigació del cas per part dels Mossos d’Esquadra, representats per una parella d’agents que lidien amb els seus propis problemes personals. D’una banda, hi ha Marga Muñoz (Cervantes), "una tia ambiciosa bolcada en la feina d’una manera no gaire sana", comenta l’actriu.

"Li agradaria ser inspectora, però alguna cosa del seu passat li complica l’ascens. A més, està en un món molt d’homes, en què sempre ha hagut de fer-se valer més per guanyar-se un lloc a la comissaria", afegeix la intèrpret, que va obtenir el premi Gaudí per La Maternal i Chavalas.

Al seu costat hi ha el sergent Quique Molina (Verdaguer), "un bon policia però molt més directe, tossut, de vegades prepotent, molt més irascible...", enumera el doble guanyador del Goya per Saben aquell i Estiu 1993. "En el passat havia tingut problemes amb l’alcohol i ara està en un moment complicat perquè s’està separant de la seva dona", afegeix, tot i que la pandèmia els obliga a haver de continuar convivint.

Un 75% d’escenes nocturnes

"No crec que sigui una mala persona, però és un tio molt impulsiu i autodestructiu", continua explicant l’actor, que destaca l’oportunitat que li dona aquesta sèrie de sortir del personatge del "paio sensible" que té tant per la mà. "Ho passo molt malament enfadant-me en la ficció. Però m’agrada que em portin a llocs en què no em sento tan còmode interpretant", confessa.

Ni Verdaguer ni Cervantes coneixien el cas que inspira aquesta sèrie plena d’escenes nocturnes (prop del 75% metratge), que mostra "un món que poques vegades surt en la ficció com el de les persones sensesostre", diu Lluís Arcarazo, creador i coguionista junt amb María Jaén i Guillermo Cisneros. Per fer-ho, van rebre assessorament de la Fundació Arrels i d’algunes persones sense llar.

"Ara que estem en un moment en què el true crime està vivint un moment tan dolç, la nostra sèrie és un true crime en tota regla, encara que també tingui trames ficcionades", destaca Marta Pahissa, que és la directora dels vuit episodis de prop de 50 minuts que componen aquesta producció d’allò més "fosca" de The Mediapro Studio en col·laboració amb 3Cat. Fosca perquè, per exemple, l’assassí aprofita els moments en què les seves víctimes estan dormint per obrir-los el cap amb una barra de ferro.

¿La maldat es pot contagiar?

"En aquest sentit és un thriller sense complexos, però està molt més basat en la psicologia de les persones que investiguen el cas que en la de l’assassí. No ens basem en el patiment de les víctimes, sinó que veurem com van trobar el culpable", remarca la també directora de títols com Rapa, Smiley i Ser o no ser.

Notícies relacionades

Veure de nou la Barcelona buida, silenciosa i sense turistes de la pandèmia serveix a més per introduir un altre dels temes essencials de la sèrie, tal com avança el seu creador: "¿La maldat també es pot contagiar com si fos una malaltia o un virus?".

El repartiment de la sèrie, que es podrà veure tant a TV3 com a la plataforma 3Cat, es completa amb noms com ara Àlex Brendemühl, Melina Matthews, David Bagés i els joves Roger Guitart i Victoria Kantch.