Un clàssic de l’estiu

La "maquinària" oculta rere l’èxit d’‘El Grand Prix’

L’absència de Michelle Calvó és un dels grans canvis de l’edició d’aquest any

El concurs que presenta Ramón García torna el 8 de juliol a La 1 de TVE amb el doble de jocs i 14 pobles d’Espanya que s’enfrontaran entre ells.

La "maquinària" oculta rere l’èxit d’‘El Grand Prix’
3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ni més ni menys que 18 anys li ha costat a Carlo Boserman, director general d’EuroTV Producciones (Grupo iZen), la companyia darrere d’El Grand Prix del Verano, aconseguir que el famós concurs torni a la televisió espanyola. "Deien que no era el moment de tornar a treure títols vells, que buscaven altres coses. I després hi havia el problema de com recuperar la vaqueta", que no podia ser de carn i os per la llei de protecció animal, recorda el directiu. Però la seva insistència va donar fruits l’any passat, quan el mític programa va tornar a La 1 de TVE convertit en un dels èxits de la temporada, de manera que es va assegurar repetir aquest 2024.

La "maquinària" oculta rere l’èxit d’‘El Grand Prix’ /

Ho farà dilluns vinent, 8 de juliol, en prime time, multiplicant el nombre de jocs (ara en seran 31, entre els quals no faltaran clàssics com les bitlles, el diccionari i la patata calenta) i introduint-hi lleugeres modificacions "perquè l’essència del programa continuï sent la mateixa".

La "maquinària" oculta rere l’èxit d’‘El Grand Prix’ /

¿Els canvis més significatius? L’absència de Michelle Calvó, per incompatibilitats d’agenda, tot i que repeteixen Ramón García, Cristinini i Wilbur. Involucrar més els padrins "per intentar que guanyi el seu poble". Una vaqueta "contundent que molestarà més l’equip contrari". I el disseny d’alguns jocs en què puguin participar concursants de més edat. Com el Wikipeques, en el qual padrins i persones grans s’aliaran per endevinar un concepte que els nens del Grand Prix descriuran a la seva manera.

"Hem adaptat molts jocs als temps actuals, tot i que no tenim, per exemple, un mític com la cucaña. Ara no es pot fer perquè s’haurien de posar un arnès i ja no és el mateix", justifica Boserman, per a qui les proves del Grand Prix s’adapten perfectament a l’humor més clàssic: "La gent vol divertir-se en una competició sana i veure les caigudes. És l’humor de Chaplin, amb el que riem quan algú trepitja una pela de plàtan i cau".

Un programa itinerant

Aquest tipus d’humor, de passada, els converteix en "un programa blanc i molt transversal que pot veure des d’un nen de 6 anys fins a una persona gran", assenyala el directiu, que així mateix destaca la tasca de la directora, Gabriela Ventura, i del realitzador, Valerio Boserman, per saber fer funcionar "una maquinària de 200 persones", una tasca que no és gens fàcil.

"Això és molt més complicat del que es veu a la televisió. Per exemple, per moure cada tronc necessitem sis homes i s’han de muntar i desmuntar en un minut i mig", recalca Boserman. Tot això sense comptar els concursants i les 180 persones del públic, que han de firmar documents per a la cessió d’imatge, de confidencialitat per no revelar el que ha passat al plató i als quals s’ha de vestir amb la talla justa de samarreta i l’equipament apropiat per a cada prova.

Malgrat la dificultat de la logística que hi ha al darrere, la productora té al cap crear una espècie de "petit Grand Prix itinerant" que pugui viatjar a diferents pobles d’Espanya per acostar a l’audiència el programa més famós de l’estiu. De moment estan buscant empreses que puguin fer-ho realitat.

Notícies relacionades

Els que sí que tenen assegurat viure l’experiència del concurs són els 14 pobles participants del 2024: Bebimbre (Lleó) contra Almacelles (Lleida); Olvera (Cádiz)-Cangas de Onís (Astúries); Morata de Tajuña (Madrid)-Burela (Lugo); Ondara (Alicante)-Santo Domingo de la Calzada (la Rioja); Villanueva de la Torre (Guadalajara)-Binissalem (Mallorca); Tauste (Zaragoza)-Medio Cudeyo (Cantàbria), i Llerena (Badajoz)-San Adrián (Navarra).

Els ajudaran com a padrins Leo Harlem, Lorena Castell, María del Monte, Twin Melody, Miki Nadal, Paula Vázquez, Jaime Astrain, Norma Duval, El Cordobés, María Gómez, Samantha Vallejo, Juanma Iturriaga, Julio Iglesias júnior, Alba Carrillo, Chiapella, Lala Chus, Blas Cantó, La Terremoto, Ana Guerra i Los del Río.