Guardó

Acantilado guanya el Premio Nacional a la Labor Editorial Cultural

Ed Acantilado Premio nacional Labor editorial

Ed Acantilado Premio nacional Labor editorial / Acantilado

1
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

L’editorial Acantilado, fundada per Jaume Vallcorba (Tarragona, 1949-Barcelona, 2014) fa 25 anys i liderada des de fa una dècada per la seva viuda, Sandra Ollo (Pamplona, 1977), va guanyar ahir el Premio Nacional a la Labor Editorial que atorga el Ministeri de Cultura, dotat amb 30.000 euros. El jurat va destacar en la seva decisió la "impecable tasca en la qual destaca l’excel·lència del catàleg amb una cuidada selecció de títols, de l’edició dels textos, de la gran qualitat de les traduccions, així com per la seva tasca en la recuperació de clàssics imprescindibles".

Acantilado, batejada així precisament pel vertigen i la pulsió una mica suïcida en termes comercials que implica editar títols de pensament com, per exemple, els Ensayos de Montaigne (1.736 pàgines) o la nova traducció, el 2019, de la Comedia de Dante en mans de Josep Maria Micó (en edició bilingüe i il·lustrada, 14.233 versos a 940 pàgines de paper bíblia), és la llar d’autors com Pessoa, Stefan Zweig, Helen Oyeyemi, Nuccio Ordine, Marcus du Satoy o Reiner Stach.

Notícies relacionades

Entre els seus best-sellers destaquen títols com La utilidad de lo inútil d’Ordine, o el recent El murmullo del agua de María Belmonte. Títols reposats, a contracorrent d’aquests temps de presses i poc donats a la profunditat. Chesterton, Ginzburg i Simenon són altres de les veus d’un catàleg modern i eclèctic en el qual la música també té un paper destacat.

Vallcorba va llançar Acantilado a Barcelona 20 anys després de fundar Quaderns Crema, el segell del conte en català per antonomàsia, i tot i que al seu catàleg conviuen tant ficció com no-ficció, la seva ferma aposta per la literatura de viatges, textos sobre religió, història i pensament l’han convertit en un referent de l’assaig humanista. "La vocació de l’editorial ha sigut sempre una editorial d’educació europeista en el sentit més ampli de la paraula", explica Sandra Ollo.