El fenomen ‘Blackwater’ inunda les llistes de vendes a Espanya

La novel·la per entregues fantasticofamiliar de l’escriptor nord-americà Michael McDowell descobreix a Espanya un as de la literatura popular i arriba a xifres siderals a cavall d’una edició que enllaça amb el ‘boom’ dels llibres fetitxe.

El fenomen ‘Blackwater’ inunda les llistes de vendes a Espanya

rAMóN VENDRELL

5
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pluja, el sisè i últim volum de la novel·la per entregues quinzenals Blackwater (Blackie Books), va arribar a les llibreries el 17 d’abril passat. La saga completa era al mercat per Sant Jordi. Des d’aquell moment, l’obra publicada per Michael McDowell el 1983 domina de manera imperial les llistes de vendes espanyoles.

En la setmana del 22 al 28 d’abril, l’obra va tenir un volum entre els deu llibres de ficció en català més venuts i un altre entre els deu llibres de ficció en castellà més venuts, segons les llistes del Gremi d’Editors de Catalunya. En les setmanes següents va col·locar tres i dos volums, cinc i tres, sis i quatre, cinc i cinc, cinc i sis, cinc i sis, sis i quatre, i cinc i tres. Del 24 al 30 de juny, últim període registrat pels editors catalans, en va situar sis i cinc. No afluixa. Resum: 81 vegades de 120 de possibles entre els deu més venuts en català i castellà en les últimes deu setmanes.

A escala estatal, els sis volums de Blackwater ocupen aquesta setmana, gairebé per ordre de publicació, els llocs u, sis, vuit, onze, catorze i quinze de la classificació Els 100 Més Venuts, que la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL) elabora a partir de les dades subministrades per centenars de llibreries.

No recorden en el Gremi d’Editors de Catalunya una presència tan acaparadora en els rànquings com la de McDowell, en primer lloc perquè la novel·la per entregues és una raresa des de fa eons. Per trobar una cosa similar cal saltar a la música pop i als Estats Units: Taylor Swift va posar el 2023 cinc àlbums en el top 10 dels més venuts en la suma d’unitats digitals i físiques, i també en el d’elapés de vinil. El programa de regravació dels seus primers discos i la gira The Eras Tour després de l’aturada pandèmica van permetre la gesta.

Ritme molt alt de vendes

Blackwater porta venuts 260.000 exemplars en castellà i 52.000 en català, informa Blackie Books. "Des del mateix llançament, ens hem mantingut en un ritme molt alt en vendes –exposa Laia Longan, responsable comercial del segell–, i esperem que durant l’estiu continuï així, ja que és una novel·la perfecta per a aquesta època, tant pel format com pel tipus de narració".

"Respecte a la vida de Blackwater –prossegueix Longan–, esperem que sigui més llarga que la mitjana. Quan arribes a tanta gent, és més fàcil que sigui així. Ens ha passat amb Los asquerosos o, en un altre nivell Los Simpson y la filosofía, que tenen ja uns anys i es continuen venent bé".

Si és dimecres, hi ha cua

Las sis entregues de Blackwater van sortir a la venda cada dos dimecres entre el 7 de febrer i el 17 d’abril. Els dimecres assenyalats, a Gigamesh tenien clients esperant que aixequessin la persiana per aconseguir la nova dosi de l’addictiva novel·la de McDowell. "Va ser un best-seller instantani", assenyala Antonio Torrubia, qui en els seus més de vint anys a la llibreria de referència en literatura fantàstica ha vist poques coses semblants. Potser, si fa memòria, els volums de Cançó de gel i foc (George R. R. Martin) i de La saga de Geralt de Rivia (Andrzej Sapkowski). Els dos cicles van donar lloc a sèries, respectivament Joc de trons i El brujo, Déu n’hi do. No així Blackwater, almenys de moment.

"Ara caldrà veure si aguanta –diu Torrubia–. Jo crec que sí". El llibreter recolza la seva opinió en l’ampli espectre d’edat dels compradors de Blackwater i que l’obra transcendeix qualsevol nínxol de gènere. "Els pocs clients que s’han emportat un desengany –explica– són alguns dels que esperaven terror de l’estil Stephen King, quan aquí el que enganxa, a mi també, és la lluita pel poder matriarcal, primer, i voler saber què passa amb les noves generacions dels Caskey, després".

Objectes de què enamorar-se

També en les classificacions dels llibres més venuts a Gigamesh a l’abril, al maig i al juny s’ha mostrat dominadora Blackwater tant en català com en castellà. Compte: el primer lloc en el rànquing de maig en castellà va ser per a S. El barco de Teseo (Duomo Ediciones), de Doug Dorst i J. J. Abrams.

L’artefacte bibliòfil de Dorst i Abrams, que va per la tercera edició, té més a veure amb Blackwater del que d’entrada pot semblar. Els volums de Blackwater són edicions de butxaca pures i dures, sí, però amb portades magnífiques de Pedro Oyarbide, impreses a més amb tècniques inusuals: el foil per a l’efecte metal·litzat i el cop en sec per al relleu. "Crec que l’èxit dels dos títols reflecteix la necessitat dels lectors de tenir a les mans objectes de què enamorar-se, amb una aura de culte", considera Àngels Balaguer, editora de Duomo. Balaguer relaciona en part aquesta necessitat amb les xarxes socials, sobretot TikTok: "Hi ha un gust per mostrar llibres especials".

En aquest sentit, la febre del moment són els llibres amb els cantells tintats, inaugurada, explica Torrubia, per Alas de ferro (Columna) –Alas de hierro (Planeta), en castellà–, la segona part de la sèrie Empiri de Rebecca Yarros. Sobre les edicions especials o singularitzades, diu Miriam Malagrida, del Departament de Màrqueting i Comunicació de Crossbooks, segell de Planeta: "Com passava abans amb la música o el cine, no és estrany que ara els joves desitgin posseir fetitxes d’aquells llibres que admiren, de la mateixa manera que algú pot lluir una samarreta o comprar-se un vinil del seu artista favorit".

Notícies relacionades

Un gran grup editorial va preguntar a Torrubia com podia respondre al xocant fenomen Blackwater (novel·la per entregues publicada originalment el 1983 per un autor mort el 1999 i del qual a Espanya amb prou feines hi havia notícia). La seva resposta va ser La milla verda, novel·la publicada en sis volums per l’Stephen King més costumista el 1996. En homenatge, és clar, a McDowell.

Fonts de la indústria editorial creuen que després de l’estiu el format i, sobretot, les portades de Blackwater poden tenir fortes rèpliques. El que és segur és que Blackie Books ha contractat cinc novel·les de McDowell més, que començarà a publicar en un moment indeterminat del 2025, perquè no s’encavalquin i alhora aprofitin l’impuls del culebró familiar, fantàstic, històric, feminista i fins i tot LGTBI.