15 novel·les negres per llegir aquest estiu

Després de l’allau de novel·les negres que van arribar pel festival BCNegra i les que es van guardar com a apostes del Sant Jordi passat, arriba la tercera onada, la reservada per alleujar el tedi vacacional.

15 novel·les negres per llegir aquest estiu

15 novel·les negres per llegir aquest estiu

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poques coses més gratificants per superar els rigors de la calor estiuenca i el tedi de les tardes sense límit d’horari que una novel·la negra, en totes i cada una de les seves infinites variants. Vet aquí 15 recomanacions:

‘LA HORA DEL LOBO’

Toni Hill (Grijalbo. 21,90 €).

La traïció es distingeix per les pàgines de la segona entrega de la trilogia que l’escriptor barceloní va començar amb la inquietant El último verdugo. Ara, mentre la criminòloga Lena Mayoral reviu l’assassinat, set anys enrere, d’una mare i la desaparició del seu fill de vuit anys al Pirineu de Lleida, apareix el cadàver d’una adolescent.

‘LA SANTA COMPAÑA’

Lorenzo G. Acebedo (Tusquets. 19 €).

Amb la incògnita de conèixer qui s’amaga darrere del pseudònim de Lorenzo G. Acebedo (només se sap que va deixar la vida monacal per una dona), després de La taberna de Silos arriba la segona i desafiadora intriga protagonitzada pel detectiu i clergue Gonzalo de Berceo i ambientada a l’edat mitjana. Viatja a Santiago de Compostel·la per al jubileu, però es produeixen diversos estranys successos.

‘EL CAZADOR’

Tana French (AdN. 22,95 €).

A El explorador Cal Hooper, un policia de Chicago jubilat i divorciat, buscava pau en un petit poble de l’oest irlandès. French, dublinesa d’adopció, recupera el seu protagonista en aquesta seqüela en què la seva anhelada pau tremola davant l’ànsia de venjança de l’adolescent Trey cap al seu pare, que ha tornat buscant or.

‘LAS CHICAS DE LA CANTERA’

Jess Lourey (Principal Noir. 19,95 €).

Un efectiu true crime novel·lat basat en un sòrdid cas real a l’estat de Minnesota del 1977. Dos adolescents guarden en secret una cosa que van veure quan una de les seves amigues desapareix. Com que la policia no investiga ho faran elles, i descobriran el costat fosc de la seva comunitat.

‘MAÑAS DE LAGARTO’

Jon Arretxe (Erein. 21 €).

L’autor basc ret homenatge al seu desaparegut col·lega Alexis Ravelo en la seva desena novel·la protagonitzada pel sorprenent Touré, un immigrant il·legal negre arribat a Bilbao, detectiu accidental (amb sèrie televisiva acabada d’estrenar). Arretxe l’envia aquí a Las Palmas de Gran Canaria, on a més de ser púgil de lluita canària compartirà protagonisme amb el personatge de Ravelo Eladio Monroy, que accepta encàrrecs detectivescos per completar la seva pensió de la Marina.

‘HISTORIAS DE LA NOCHE’

Laurent Mauvignier (Anagrama. 23,90 €).

Suspens psicològic amb voluntat literària que transcorre a La Bassée, a la França profunda del nord, on viuen Patrice i Marion, un matrimoni amb problemes, amb la seva filla, que sol refugiar-se a casa de la seva veïna pintora. Fins que la violència, i el passat, arriba al poble de la mà de tres germans que busquen Marion.

‘UN ANARQUISTA’

Diego Ameixeiras (Alrevés. 18 €)

Ameixeiras, premi de la Crítica de Narrativa gallega amb El ciervo y la sombra viatja a la Barcelona de la breu primavera llibertària del 1977 amb una crònica negra entre la realitat i la ficció. El seu jove protagonista, arribat a la ciutat per treballar de cambrer, viurà de prop el cas Scala, quan es va atribuir als anarquistes el letal incendi provocat a la sala de festes.

‘EL PERCHERÓN MORTAL’

John Franklin Bardin (Impedimenta. 20,95 €).

Feliç rescat d’un indiscutible i terrorífic clàssic del noir psicològic dels anys 40, en què l’anodí psiquiatre George Matthews investiga els enigmes que envolten un surrealista crim a Nova York: l’assassinat d’una actriu. El mateix John Franklin Bardin (1916-1981) va haver d’ingressar a la seva mare esquizofrènica en un psiquiàtric i de petit va veure morir part de la seva família.

‘LA SEÑAL DE LA CRUZ’

Margot Douaihy (Reservoir Books. 20,90 €).

Davant la inacció policial, la insòlita monja de les Germanes de la Sang Sublim sor Holiday, impacient, fumadora i amb la pell plena de tatuatges, s’enfronta al seu secret passat mentre investiga a Nova Orleans l’incendi provocat i fatal d’una escola.

‘ERUPCIÓN’

Michael Crichton i James Patterson. (RBA. 22 €).

Un thriller en tota regla, marca de la casa de Michael Chrichton. El creador de Parc Juràssic va morir el 2008 i va deixar inacabada aquesta trama de suspens. Per portar-la a bon port la seva viuda va recórrer a l’infal·lible supervendes James Patterson. El Mauna Loa, el volcà actiu més gran del món, està a punt de patir una erupció gegant a Hawaii. Mentrestant, a les entranyes de l’illa un secret militar es converteix en una amenaça global.

‘TIERRA QUEMADA’

Teresa Cardona i Eric Damien (Siruela. 21,95 €).

Cardona, que va irrompre amb força en l’escena negra firmant en solitari Los dos lados i Un bien relativo venia de publicar a França en tàndem amb Eric Damien. Aquesta és la prova: el tinent de policia de Nancy Philippe Andreani investiga la mort d’un vell notari i troba llaços amb l’Alemanya de la Segona Guerra Mundial.

‘LA FURIA’ / ‘LA FÚRIA’

Alex Michaelides (Alfaguara / Amsterdam. 21,90 €).

Després de debutar amb La pacient silenciosa, el xipriota assumeix un repte d’habitació tancada on set amics es veuen atrapats en una petita illa grega privada a causa del vent que els veïns anomenen la fúria. Es desencadenen l’enveja, l’odi i la venjança i algú desapareix.

‘LAS FURIAS’

John Connolly (Tusquets. 21,90 €).

Un dos en un (dues novel·les en un sol volum, Las hermanas Strange i Las furias) per a incondicionals de John Connolly i el seu detectiu Charlie Bird Parker, assetjat aquí per les fúries, deesses mitològiques que turmentaven criminals impunes.

‘CULPAS COMPARTIDAS’ / ‘CULPES COMPARTIDES’

Hjorth & Rosenfeldt (Planeta / Columna. 20,90 €).

No pot faltar en una selecció negra un exemple del noir nòrdic. Valgui aquesta vuitena entrega de la sèrie de l’arrogant psicòleg criminal Sebastian Bergman, del qual el duo suec presenta un nou cas amb la unitat d’homicidis d’Estocolm, en xoc després de descobrir que un assassí en sèrie era un dels seus.

‘LA MORT DEL CONJURADOR’

Richard Fisher (Clandestina. 20 €).

Notícies relacionades

En la seva tasca de descobrir perles ocultes, Clandestina recupera aquesta novel·la, una de les primeres de misteri escrites per un autor negre. Fisher (1897-1934), metge mort prematurament als 37 anys, com a escriptor va utilitzar el gènere per lluitar contra la segregació racial. En aquesta trama, un doctor i un detectiu aficionat resoldran una mort al Harlem dels anys 30.

ALS ANTÍPODES DE BOND

Per als amants de la novel·la d’espies, dues propostes que mostren com n’és de fràgil el tauler geopolític global actual, amb el Pròxim Orient com a epicentre calent: El año de la langosta, del periodista i novel·lista Terry Hayes (Planeta), autor del celebrat Soy Pilgrim, i Estación Damasco, de l’exanalista de la CIA David McCloskey (Salamandra Black). n

Temes:

Calor