Exquisit sentit de l’humor

Exquisit sentit de l’humor
1
Es llegeix en minuts

No és fàcil trobar avui drames romàntics o comèdies romàntiques realment adultes, pel·lícules actuals que vagin a l’os de les complexitats de les relacions afectives. Ni que tinguin en compte de veritat els personatges. Ni que sàpiguen com explicar el que aquests senten i pateixen, que de vegades no és el que suposem que haurien de sentir i patir. Tot i així, hi ha excepcions.

Notícies relacionades

Les últimes pel·lícules d’Emmanuel Mouret (Crònica d’un amor efímer) o Fuego (2022), de Claire Denis, servirien d’exemple. S’hi suma ara una altra pel·lícula francesa, la magnífica Fuera de temporada, sobre la trobada en una petita ciutat costanera entre un actor famós (Guillaume Canet) i la dona de qui es va separar 15 anys enrere (Alba Rohrwacher).

Per explicar aquesta història, Stéphane Brizé (La ley del mercado) no només té en compte totes les coses abans citades. A la maduresa del text i a la intel·ligència formal de la proposta (quina bellesa l’ús de la música i del so i la manera de rodar espais tancats i paisatges) s’hi suma un exquisit sentit de l’humor i la complicitat i la franquesa en la gestualitat, la mirada i les rialles de Canet i Rohrwacher, esplèndids en la pell de dos personatges amb el do de deixar empremta (també en l’espectador).