El Drogas recupera Barricada

El navarrès va abocar la seva tralla rockera en la 8a edició del festival de rock dur i metal «senya d’identitat de Santa Coloma», va dir l’alcaldessa Parlon

El Drogas recupera Barricada
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Aperitiu carregat, el d’aquest dijous a Can Zam, amb la piconadora de rock urbà del cavaller Enrique Villarreal, El Drogas, i tota la seva llegenda com a històric frontman de Barricada. Els clàssics de la banda navarresa van sacsejar el parc davant uns quants milers d’assistents en un concert que va posar el pòrtic de la 8a edició del Rock Fest.

Caldejant així l’ambient per al ball de bandes i decibels que es faran sentir des d’aquest divendres fins diumenge, El Drogas va invocar Barricada des de la primera peça, tot un viatge als 80, En la silla eléctrica, carta a favor de la sublevació: "somos carne de batalla / en una causa perdida". El guió de l’àlbum en viu Barricada 40º celebrant les quatre dècades de l’inici del grup: Esperando en un billar, Barrio conflictivo (aquella acceleració galopant: "no, no, ese estado policial se tiene que acabar"), Mañana será igual… I alguna desviació: aquella igualment devastadora Pon esa música de nuevo. Veuassa en forma, mocador pirata i connexió elèctrica amb el públic. Sessió sense pauses, amb actitud punk i un tacte blindat metaler, esquitxada per cartes tan fulminants com No hay tregua i En blanco y negro.

Han sigut uns "anys complicats", amb la pandèmia i la suspensió del 2023 per les obres al parc de Can Zam, però el Rock Fest torna amb la mirada llarga, quatre edicions lligades amb l’ajuntament de Santa Coloma. "D’aquí no ens treuen ni amb aigua calenta", feia broma, hores abans del concert d’El Drogas, Inés Quintana, portaveu del festival, en la seva compareixença amb la premsa. Al costat d’ella, l’alcaldessa, Núria Parlon, va assegurar veure ja en el Rock Fest "una senya d’identitat de Santa Coloma". Sense poder contenir l’entusiasme, va rematar les seves paraules amb un sincer "¡visca el heavy metal a la nostra ciutat!".

Notícies relacionades

També van comparèixer dues institucions britàniques, K. K. Downing i Tim Ripper Owens, els dos ex Judas Priest, al capdavant ara de KK’s Priest, així com Víctor García, de la banda asturiana Warcry. Preguntat pels seus repertoris basats en els èxits de la seva antiga banda (de les quals és coautor), Downing va voler deixar clara la seva legitimitat. "Aquestes cançons són part de mi, però en tenim també de noves que són comparables a les antigues, tot i que la gent encara no hagi tingut temps d’assimilar-les. Jo continuo sent el mateix, i toco la mateixa guitarra i els mateixos amplificadors".

Aquest any, el Rock Fest millora les atencions al públic amb un punt d’informació policial, per atendre incidències desagradables, des del qual es podrà cursar una denúncia si és necessari. El seu recinte amb aforament per a 25.000 persones està preparat per a l’aquelarre, amb gespa artificial i una desfilada d’icones rockeres, bandes com Deep Purple, Pantera, Parkway Drive, W.A.S.P., Michael Schenker Group o Blind Guardian.