Sabina anuncia una gran gira de comiat per al 2025

El cantautor oferirà el seu últim ‘tour’ per «recintes multitudinaris», ‘Hola y adiós’, com a comiat després de gairebé cinc dècades de carrera.

Sabina anuncia una gran gira de comiat per al 2025
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Els presagis de comiat que van estar presents en la seva gira del 2023, Contra todo pronóstico, anaven ben encaminats i Sabina es prepara per al seu últim gran acte als escenaris. Però hi haurà un nou tour per donar a tots els seus seguidors una oportunitat de veure-ho una vegada més, ja amb plena consciència que serà l’última: serà el 2025, amb un itinerari batejat com a Hola y adiós que arrencarà al febrer a les Amèriques i que arribarà a Espanya uns mesos després.

Una gira amb què el trobador d’Úbeda, diu el comunicat de la seva discogràfica, Sony Music, "ens brinda l’oportunitat d’acomiadar unes cançons que, fins i tot sent massa joves per a l’eternitat que els espera i que de tan nostres ja no semblen venir d’un cantautor, sinó de les fonts mateixes de la tradició popular, resistint incòlumes el pas de successives generacions, mai més seran cantades davant milers de persones pel seu propi autor, que jubila la seva faceta de rodamon guitarra en mà celebrant la seva pròpia supervivència amb aquest convit de comiat".

Però hi ha un matís respecte a altres comiats, com el del seu amic Serrat: la nota apunta que, després de la gira Hola y adiós "ja no hi haurà més periples interminables per recintes multitudinaris", per la qual cosa queda en l’aire la possibilitat que pugui oferir en el futur aparicions ocasionals en espais més reduïts. "Es guarda sota la màniga un as de reaparèixer a plaer, sigui perquè les muses li xiuxiuegin poemes o cançons que valgui la pena compartir, o perquè li piquin les ganes de pujar a qualsevol entarimat per donar-se, donar-nos, un homenatge".

Nou material

Apunt que dona cobertura a la hipòtesi que Sabina (que va complir 75 anys el 12 de febrer) publiqui nou material un dia o un altre. La gira Contra todo pronóstico havia d’anar acompanyada d’un àlbum que no va arribar a materialitzar-se. Només en van veure la llum dues cançons, la que donava títol al tour i Sintiéndolo mucho.

La gira Hola y adiós recorrerà en primera instància, i durant 11 setmanes, entre febrer i abril del 2025, els escenaris de Mèxic, els Estats Units, Costa Rica, Colòmbia, el Perú, Xile, l’Uruguai i l’Argentina. "Després d’una breu pausa seguirà el seu rumb a Espanya i Europa, fins al seu final el mes de novembre". El comunicat de Sony Music anuncia que "les dates, ciutats i venda d’entrades es donaran a conèixer el mes de juliol per a Amèrica i el setembre per a Espanya".

Aquest anunci arriba sis mesos després del final de la gira Contra todo pronóstico (el 20 de desembre al Wizink Center), un periple que desprenia senyals de melancolia i final de trajecte, amb repertoris de caràcter autobiogràfic i comentaris sobre els amics absents. Al Palau Sant Jordi va confessar que sentia que s’havia "quedat una mica sol" després de les desaparicions de figures estimades com Javier Krahe, Luis Eduardo Aute o Pablo Milanés. "I el meu cosí Serrat es va retirar, ningú sap per què".

Notícies relacionades

En la segona i última d’aquelles nits a Barcelona, va descol·locar propis i estranys quan, a l’acabar, abans de baixar de l’escenari, va dir una frase inesperada: "És possible que sigui el meu últim concert a Barcelona, així que ha sigut una meravella estar amb vosaltres, ¡gràcies!". Tant els músics com l’organització es van mostrar perplexos.

Sabina arrossega un currículum clínic delicat després de l’accident isquèmic cerebral que va tenir el 2001, i l’estat de depressió que el va seguir, i des de fa anys cada gira s’ha rebut com un petit miracle.