Luis García Jambrina escriurà una saga del detectiu Unamuno

L’escriptor de Salamanca traslladarà a Mèxic l’investigador creat a partir de la figura de Miguel de Unamuno en el seu pròxim llibre

Luis García Jambrina (izquierda) en la Semana Negra de Gijón.

Luis García Jambrina (izquierda) en la Semana Negra de Gijón. / EFE / JUAN GONZÁLEZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptor de Salamanca Luis García Jambrina traslladarà a Mèxic el detectiu Unamuno, el personatge que ha creat a partir de la figura de Miguel de Unamuno (1864-1936), per investigar un crim del qual és sospitós i que formarà part d’una saga de cinc novel·les. L’autor, estudiós de la vida i trajectòria de l’escriptor i filòsof, va pensar que podria ser "un bon detectiu" pel seu esperit, que l’empenyia a buscar sempre la veritat. Això el va portar a escriure El primer caso de Unamuno (Alfaguara, 2024), a partir del qual estructurarà cinc novel·les en què el protagonista, un intel·lectual convertit en investigador, "es ficarà en alguns embolics", va explicar ahir en la Setmana Negra de Gijón.

Notícies relacionades

La sèrie continuarà a Mèxic, on és acusat d’assassinar una dona rica amb qui mantenia correspondència, i decideix traslladar-se al país centreamericà per demostrar la seva innocència.

En la primera novel·la, el detectiu viatja Boada, on es creu que els veïns han matat el representant d’un terratinent que va adquirir, en una subhasta pública, unes terres comunals, i va deixar la població sense subsistència. La novel·la, a mig camí entre el gènere negre i l’històric, narra fets que reals contrastats en documents que va trobar al Museu d’Unamuno. L’autor veu paral·lelisme entre l’època actual i els esdeveniments d’aquella etapa del segle XX, ja que es va produir un canvi substancial en el món rural, amb pèrdua de població, com actualment en l’"Espanya buidada", que prefereix dir "Espanya desnonada".