Un concert de pel·lícula

Un concert de pel·lícula
2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

El segon concert de Clàssica a la platja 2024 amb què va arrencar la Regata Cultural –que acompanya l’arribada de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona– va tornar a omplir la platja de Sant Sebastià d’un públic tan heterogeni com entusiasta. Després de l’aplaudida vetllada de dijous, l’imponent escenari va acollir aquesta vegada la Simfònica i el Cor del Liceu, juntament amb el Cor Infantil de l’Orfeó Català i dues estrelles espanyoles de la música instrumental com són la violinista María Dueñas –impressionant en la seva intervenció– i el violoncel·lista Pablo Ferrández, també brillant.

Sens dubte un dels atractius era la presència al podi del mediàtic director veneçolà Gustavo Dudamel, un nom que atrau públic per si sol, més encara quan aquesta iniciativa organitzada per l’Auditori barceloní, el Liceu i el Palau de la Música Catalana, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i patrocinat per EL PERIÓDICO, posava l’accent en les bandes sonores de pel·lícules famoses. Si bé l’objectiu del projecte és divulgar la música clàssica i la de cine no encaixa en el concepte més ortodox del repertori, sí que és veritat que el gènere està considerat com una de les branques més importants i populars de la música simfònica actual, convertida ja en un imperdible en la programació de les grans orquestres. Sobretot, és clar, quan neix de mestres com John Williams, el compositor estrella de la vetllada.

Notícies relacionades

El cas és que les entre 25.000 i 30.000 persones que hi van assistir s’ho van passar d’allò més bé; moltes van seguir el programa en una de les cinc pantalles gegants que es van disposar al llarg de la platja, ja que aquesta platea de sorra té un quilòmetre de llarg i és més aviat estreta, cosa que impossibilita que gran part del públic pugui acostar-se a la boca de l’escenari. Aquest segon concert, que va tornar a comptar amb una magnífica amplificació, es va poder retransmetre finalment per Betevé, Canal 33 i Catalunya Música gràcies a l’acord que el Patronat del Gran Teatre va aprovar aquesta mateixa setmana sobre els drets audiovisuals del Cor i l’Orquestra, el qual en possibilita la difusió audiovisual.

El poder del carismàtic Gustavo Dudamel –ovacionat ja des de la seva entrada, que va dirigir de memòria i que es va donar temps per explicar el que s’interpretava– va comptar amb un públic càlid i entregat que va disfrutar primer amb temes de Superman i Encontres a la tercera fase abans del que Williams va compondre per a l’olimpíada d’hivern el 2022 en una picada d’ullet a la Copa Amèrica de Vela. Van seguir, entre altres, música de Tauró, Parc Juràssic, La llista de Schindler o ET per acabar, és clar, amb la icònica i imprescindible suite de Star wars davant d’una propina il·lustrada amb un simpàtic viola Superman.