Bonic i reiteratiu tercer àlbum

El grup texà desenvolupa el seu reconeixible estil nocturn en un disc que està inspirat en la melancolia i el dol després del final d’una llarga relació sentimental

Bonic i reiteratiu tercer àlbum
2
Es llegeix en minuts

Entre els fenòmens curiosos consignats en l’últim lustre, hi ha l’adveniment de Cigarettes After Sex com a grup amb cert ascendent popular, capaç d’omplir dues nits Apolo (i, aparentment, el Madison Square Garden, on esperen el grup al setembre). Llarga ona expansiva per a una proposta musical introvertida i murmuradora, de mitjanit tan metafísica com libidinosa, assentada en artefactes lineals a consciència, amb cadències pròpies de l’slowcore i unes ambientacions dream-pop.

Bé, Cigarettes After Sex participa d’aquest principi en què, si has tingut una bona idea en la vida, és millor que la continuïs cultivant sense remordiments ni cops de volant. No és que el texà Greg González, ànima del vehicle, sigui un oportunista: la primera aprovació popular la va rebre amb un tema Affection (2015), que va arribar després de set anys d’abnegada perseverança en el seu àmbit, i després va arribar l’àlbum de debut (2017) i la propagació de peces com Apocalypse. Però ara, cinc anys després del segon llarg Cry (2019), aquest X’s ens porta una nova entrega de tres quarts del mateix. Cançons portadores d’una tènue bellesa interior que se succeeixen amb parsimoniosa monotonia.

El motor inspirador l’aporta una relació que va durar quatre anys, que veiem més o menys reflectits en aquesta portada (en l’habitual blanc i negre) en què s’entreveu, molt difuminada, una parella besant-se. Pel que sembla, el tema By your side, de Sade, va acompanyar González en el seu procés de dol postruptura, i el seu esperit es filtra en aquestes cançons. Com altres vegades, colant imatges d’alcova ("fes-ho amb els llavis que vas guardar quan finalment et vaig besar", arrenca el disc en el tema titular) i estirant fins i tot certa vulgaritat lèxica, en contrast amb la finor instrumental: "Volíem cardar tota l’estona / i quan vas tornar del teu vol / va ser el primer que vam fer", ens informa González en la cançó que va ser elegida (el febrer passat) com a primer avanç de l’àlbum Tejano blue.

Notícies relacionades

Enyorança de l’alcova

X’s avança amb la formulació sonora característica de Cigarettes After Sex, el ritme temperat sobre el qual floten guitarres reverberades i capes de sintetitzador, donant empara a la molt continguda veu cantant, que no es permet elevar el to ni desviar-se del rumb confessional. Melodies boniques i lànguides a Silver sable i Hot, ecos gòtics a Dark vacay (on es presagia el fantasma de Mazzy Star, una de les seves fonts d’inspiració originals) i arpegis al The Durutti Column a Baby blue movie. Construccions envoltants: Dreams from Bunker hill, obsessiva i narcòtica a través del seu bonic bucle harmònic. Material amb què Cigarettes After Sex no amplia horitzons, si bé fàcilment captivarà una vegada més els que un dia van caure rendits davant les seves sigil·loses arts.