EXPOSICIÓ

Una mostra ofereix una mirada íntima i personal a Berlanga

L’espai està concebut com un llarg pla seqüencia, a l’estil del mateix director

CaixaForum exposa més de 300 peces que el referencial cineasta espanyol va recollir al llarg de la seva existència i recrea el cine que surt al seu primer film.

Una mostra ofereix una mirada íntima i personal a Berlanga
2
Es llegeix en minuts
Abril Rocamora

Luis García Berlanga (1921-2010), el prolífic cineasta que ens va deixar pel·lícules gravades a la retina, plenes d’aquest humor àcid però realista que caracteritzava les seves produccions, aquí trobem Bienvenido, Mister Marshall, El verdugo o Todos a la cárcel, tindrà ara en una exposició per explorar amb mirada àmplia el seu llegat. Interior Berlanga. Cine, vida i humor és la mostra que avui inaugura CaixaForum i que ofereix una mirada íntima i personal de la vida del cineasta. "El meu pare tenia Diògenes. Guardava totes les seves coses des de petit en un estudi", va explicar ahir el seu fill, Jose Luis García Berlanga, en la presentació de l’exposició.

La mostra permet navegar entre les pertinences que el director va anar recopilant al llarg de la seva vida, en un passeig immersiu que recorre les etapes de la seva vida professional i personal. Un projecte que neix gràcies a un correu enviat pel fill de Berlanga a la bústia de suggeriments de la Fundació La Caixa. "Tenia un arxiu enorme de documentació del qual no sabia què ferne", va compartir el fill. "Hi ha molt per furgar perquè es diverteixin els historiadors, cinèfils i aquells que desconeixen la seva figura".

L’exposició, concebuda com un llarg pla seqüència –a l’estil del mateix director–, es divideix en una introducció i set àmbits que representen etapes de la seva vida. Des del gabinet, que representa el seu refugi, la seva vivenda i la seva família, fins a l’aula d’una escola de l’època en què es fa una classe d’història, la seva assignatura favorita.

Durant més de set mesos, s’han observat, catalogat i digitalitzat més de 70 caixes amb 27.000 documents, en un projecte que va començar el setembre del 2022, fins a arribar al resultat final. "Vam obrir totes les caixes i no vam seleccionar les peces fins a haver obert l’últim document", va detallar Sol Carnicero, comissària de l’exposició juntament amb Bernardo Sánchez Salas. "Es tracta d’una experiència emocional que desborda els límits del cinematogràfic", va declarar Sánchez.

‘Opera prima’

Un altre dels espais destacats en l’exhibició és la recreació del cine Atlántico, que apareix a la pel·lícula Esa pareja feliz, l’opera prima de Berlanga. Dins de la sala, pot veure’s un breu documental de vuit minuts sobre com rodava els seus films. A fi d’obrir aquesta recopilació al gran públic i fer-la immersiva, s’ha creat una zona d’experimentació amb el pla seqüència, en què els assistents poden provar la tècnica de tràveling, rodar una escena i descarrega-la a través d’un QR.

Notícies relacionades

L’ordre temàtic de l’exposició té un sentit pedagògic, narrant el procés creatiu i de desenvolupament d’una pel·lícula de Berlanga. I també hi ha espai per a allò que no va poder però va arribar a ser. Tota una selecció de guions del mateix Berlanga amb altres cineastes que mai van arribar a rodar-se.

Interior Berlanga. Cine, vida i humor és una mirada a l’herència del cineasta i una entrada al seu món interior, les seves pors, les seves reflexions i obsessions. Aquesta "acidesa i tendresa", segons Sánchez, que tant caracteritzava un dels creadors més emblemàtics del cine espanyol.

Temes:

Humor Cine