Obituari

Mor Fermí Puig, el cuiner que va estimar el Barça

A més de cuiner, era divulgador gastronòmic i va escriure diversos llibres sobre la seva activitat. També va ser un gran aficionat al futbol.

Fermí Puig, en el antiguo Drolma.

Fermí Puig, en el antiguo Drolma. / Andrea Bosch

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha mort Fermí Puig (Granollers, 1959 - Barcelona, 2024), un dels grans cuiners de Barcelona i el penúltim d’un temps d’or de la gastronomia local, com a conseqüència d’una greu malaltia. En el número 175 del carrer de Balmes hi ha el restaurant homònim, que va obrir les portes el 2013.

El seu soci, Alfred Romagosa, ja va anunciar a l’abril que el Fermí es jubilava i que per això l’establiment tancava al juliol i dedicaria els últims temps a un menú revival ("la traca final: salut i gràcies!") amb alguns dels grans èxits del xef: el bric de gambes, el caneló de rostit amb beixamel de tòfona, el parmentier de llamàntol i el cabrit enfangat. El Fermí havia manifestat la voluntat de plegar per edat, però el cert és que per aquelles dates ja estava malalt i hospitalitzat.

El Fermí va construir la seva reputació de cuiner d’alta volada i de personatge carismàtic al restaurant Drolma, també desaparegut i que va ocupar la primera planta de l’hotel Majestic i va aconseguir una estrella de la guia Michelin el 2002. Plats, llavors, de gran impacte, com aquella pota de cabrit enfangada en adob que va aprendre quan va ser cuiner a les Canàries.

Fermí Puig ha mort després d’una vida dedicada a la restauració, en la qual es va iniciar amb Montse Guillén. També va passar per El Bulli i va ser ell que va recomanar Ferran Adrià, amb qui havia coincidit a la mili. Va fundar el restaurant Petit Comitè, que després va passar a mans de Nandu Jubany i que en l’actualitat dirigeix Carles Gaig, en una alternança d’amics amb la missió de defensar la cuina catalana.

Temps difícils

A Fermí Puig Restaurant l’objectiu ha sigut portar l’alta cuina arran de terra amb el lema A preu fet: menjar sense l’ensurt final, sabent què es pagava des de bon començament. La idea va calar bé entre la clientela, tot i que els últims temps han sigut difícils: la covid li va fer una bona mossegada a la tresoreria.

Notícies relacionades

Gran aficionat al futbol, disposava d’un reservat anomenat Les Corts, que van estrenar Johan Cruyff i Pep Guardiola, amb records com una barana original d’aquell camp de 1922, fotografies històriques, trofeus i samarretes. Polemista, conversador, amant de les reunions apassionades i els guisats amb pòsit, també va escriure llibres de receptes.

Reserva de la cuina catalana, ha sigut possible menjar en aquet establiment capipota, llengua a la vinagreta o sípia amb mandonguilles. Mig de broma, mig de veritat, el Fermí deia que "era un restaurant ètnic", un salvavides per sortir a la superfície entre tants bols de ramen i poke.