Observatori de violència masclista

L’Acadèmia de Cinema Català detecta tres agressions sexuals

«Vam ser pioneres en el sector i la resta de l’Estat ens ha seguit», valora Colell

Durant els primers mesos d’aquest any hi ha dues persones que ja han utilitzat el servei

El seu servei d’atenció dels abusos, pioner a Espanya, ha acompanyat 21 víctimes al llarg dels seus dos anys de funcionament.

L’Acadèmia de Cinema Català detecta tres agressions sexuals
2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

El servei d’atenció als abusos al sector audiovisual i de les arts escèniques, iniciativa pionera de l’Acadèmia del Cinema Català, ha realitzat un total de 21 acompanyaments durant els seus dos primers anys de funcionament, amb 17 víctimes i 4 testimonis. Tres dels casos detectats van ser qualificats d’agressions sexuals. "Vam ser pioneres al sector i des de la resta de l’Estat ens han seguit", va expressar Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia, ahir a la roda de premsa de presentació de l’informe. "Les dades recollides ens fan ser optimistes perquè evidencien una rapidesa de detecció més gran i aquesta és la clau per a una prevenció a l’entorn on s’ha produït la situació i una immediata reparació de la víctima", va afegir. Al primer informe, presentat fa un any, el servei va anotar 13 acompanyaments a víctimes i testimonis.

Aquesta iniciativa s’emmarca en un pla d’actuació integral de l’Acadèmia del Cinema Català contra les violències masclistes –dins del qual també es troba un protocol de prevenció, un codi de conducta dels premis Gaudí i la incorporació de la figura d’intimitat– i compta amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat.

Servei confidencial

A més de l’acompanyament professionalitzat de les víctimes i testimonis a través d’un servei extern i confidencial, les dades que s’extreuen a partir d’aquesta iniciativa permeten la creació d’un observatori de la violència masclista que recull dades per analitzar la situació actual. Aquests estudis serveixen per promoure la conscienciació social, poder reclamar més polítiques públiques i millorar el mateix servei.

Aquest servei ha proporcionat assessorament jurídic i psicològic a les persones que ho han necessitat i ha derivat els casos que ho requerien a altres serveis. També van rebre la trucada d’un agressor, que va ser derivada al recurs corresponent, ja que la funció d’aquest departament "no és atendre els agressors", va aclarir la psicòloga Aina Troncoso.

Tot i que en un primer moment, el 2022, el 60% de les consultes procedien de testimonis pròxims a les afectades i no de les mateixes víctimes, aquest percentatge s’ha anat reduint durant els dos anys posteriors cap a l’augment progressiu dels contactes directes per part de les afectades. Quant al tipus de violència exercida, el component sexual és present en el 70% dels casos recollits el 2022, un 40% el 2023 i un 50% durant els primers mesos de 2024. Els abusos de poder, l’assetjament sexual, la violència masclista en l’entorn digital i les agressions sexuals (un total de tres casos) són, per aquest ordre, les situacions més freqüents.

Assessorament psicològic

Notícies relacionades

Durant el 2023, quatre dels casos atesos van afirmar tenir intenció de denunciar després d’utilitzar l’assessorament jurídic del servei, mentre que el 2022 només una de les víctimes va presentar una demanda. Durant els primers mesos de 2024 ja hi ha dues persones que han utilitzat aquest servei. Així mateix, un total d’11 persones han recorregut a l’assessorament psicològic que ofereixen des de l’Acadèmia.

El 2022, el 40% de les consultes tenien a veure amb situacions passades, mentre que el 2023 el 70% dels testimonis es van referir a situacions presents.

Temes:

Barcelona LGTBI