Debut europeu

Òpera a Catalunya desembarca a Estònia

La companyia catalana va actuar aquest diumenge a Tartu amb una versió de ‘Carmen’ amb el Barcelona Flamenco Ballet que oferirà també al Festival d’Òpera de Saaremaa, on a partir d’avui interpretarà en cinc dies consecutius ‘Tosca’, ‘Manon Lescaut’, ‘Il trovatore’ i una gala lírica.

Òpera a Catalunya desembarca a Estònia
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Òpera a Catalunya, entitat amb seu a Sabadell que des de fa anys manté una temporada d’òpera estable amb actuacions en diferents localitats catalanes, serà l’estrella del Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia), del 23 al 27 de juliol, per oferir-hi cinc espectacles, principalment òperes, en cinc dies consecutius, tot un repte. Unes 150 persones entre músics, cantants, ballarins i tècnics s’han desplaçat a la primera sortida internacional de tots els equips d’Òpera a Catalunya fora d’Espanya.

Els solistes, l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor d’Òpera Catalunya oferiran de manera consecutiva durant cinc dies un total de cinc espectacles: les produccions de Tosca i Manon Lescaut, de Puccini; Carmen, de Bizet, en una versió adaptada de l’òpera que incorpora ballet flamenc de la qual oferiran dos passis; Il trovatore, de Verdi; i una gala lírica d’òpera i sarsuela amb una selecció del més representatiu del repertori català i espanyol.

Però la primera representació a Estònia serà abans del festival. La companyia va oferir diumenge a la ciutat de Tartu, Capital Europea de la Cultura, una versió semiescenificada on l’òpera es combina amb la dansa de la companyia Barcelona Flamenco Ballet, amb David Gutiérrez com a director i coreògraf.

Que una companyia procedent de Barcelona presenti una nova producció de Carmen, popular òpera de Bizet ambientada a Sevilla, amb especialistes en flamenc, és una cosa que crida molt l’atenció a Estònia, on s’estrenarà mundialment aquesta versió. Combina òpera i ball a càrrec d’un conjunt de 10 ballarins i quatre músics flamencs que compartiran escenari amb solistes, cor i orquestra per explicar la tempestuosa història d’amor entre Don José i Carmen, tot i que en aquesta versió Don José no apareix com veu solista vocal. El repartiment compta amb la mezzosoprano Laura Vila (Carmen), la soprano Eugènia Montenegro (Micaela) i els barítons Luis Cansino i Carlos Daza (Escamillo).

Després la companyia es desplaçarà a Saaremaa, l’illa més gran d’Estònia al mar Bàltic, on inauguraran el festival, avui, amb la representació de l’òpera Tosca, de Giacomo Puccini, en una reposició de la producció presentada dins del cicle Òpera a Catalunya el 2021. La soprano Maribel Ortega (Floria Tosca), el tenor Enrique Ferrer (Mario Cavaradossi) i el baríton Luis Cansino (Il Barone Scarpia) conformaran les veus solistes principals en aquesta proposta. L’endemà hi haurà dos passis de Carmen, la mateixa versió flamenca estrenada a Tartu.

Notícies relacionades

Produccions pròpies

El castell medieval de Kuressaare organitza en la setmana menys plujosa del seu estiu aquest festival en una gran carpa on caben unes 2.000 persones. L’escenari no permet instal·lar grans escenografies. "L’escenari és gran similar al que tenia Peralada", comenta Óscar Lanuza, director general de la Fundació Òpera Catalunya. Està orgullós de "poder mostrar produccions pròpies amb artistes autòctons" en un altre país. El principal repte serà preparar un espectacle diferent cada dia.