Del 20 al 24 de setembre

La Mercè oferirà un centenar de concerts en 14 escenaris

La platja del Bogatell tornarà a ser la seu dels concerts més multitudinaris

La festa major de BCN inclourà des de ganxos locals com Oques Grasses o Mama Dousha fins a propostes alternatives i exponents de fusió internacionals.

La Mercè oferirà un centenar de concerts en 14 escenaris
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Tot i que encara no puguem donar per acabat el present curs musical, la Mercè ja destapa el programa que al tornar de l’estiu ocuparà els escenaris urbans barcelonins amb la tradicional oferta de concerts d’accés lliure. Un centenar d’artistes, repartits per 14 indrets de la ciutat que, del 20 al 24 de setembre, i sota les marques de Música Mercè i BAM, combinaran l’accent autòcton amb les propostes procedents d’una vintena de països.

La platja del Bogatell tornarà a ser la seu dels concerts més multitudinaris; obrirà divendres 20 amb el cartell Mediterràniament, reflex de l’última generació de figures catalanocantants: Oques Grasses, Figa Flawas, La Ludwig Band i Maria Jaume. Connectant amb aquesta línia, l’endemà, Els 40 oferiran Stay Homas, Álvaro de Luna, Búhos i Ginestà, i per al diumenge 22, RAC105 es reserva Els Catarres, La Fúmiga, Miki Núñez i Scorpio.

Altres exponents de l’escena pop catalana es trobaran a l’escenari del carrer de Menéndez i Pelayo (a la Zona Universitària); és el cas de Flashy Ice Cream i Marina Escoda (divendres, 20, sota el paraigua d’Europa FM), així com Alfred García i Mama Dousha (dissabte, 21, Cadena 100).

Altres escenaris apuntaran en altres direccions sonores, com la cançó d’autor, les fusions i el pop-rock independent a l’avinguda de la Catedral: allà hi haurà el cantautor Marwan, els rumbers Arrels de Gràcia, el diàleg gnawa-flamenc de Maalem Hassan Boussou & Raúl Rodríguez Ensemble, el punk-pop de Cala Vento i el rock andalús de Califato ¾, així com un homenatge a la sala Zeleste en el 50è aniversari de la seva obertura.

Propostes experimentals

Guió semblant al Teatre Grec, que acollirà el grup portuguès Sopa de Pedra (en coproducció amb el Mercat de Música Viva de Vic), l’Encuentro d’Arreu (amb Judit Neddermann, Raúl Rodríguez, Momi Maiga i Anna Ferrer), la gallega Mercedes Peón, la capverdiana Mayra Andrade i els belgues de Vive la Fete. A la plaça Reial (a la parcel·la del BAM) hi haurà propostes de signe experimental com la del grup coreà Dongyang Gozupa amb el Blood Quartet, el combo del novaiorquès-barceloní Mark Cunningham. Als Jardins del Doctor Pla i Armengol, Vic Mirallas, Diana Palau i el duo estonià Puuluup.

Música Mercè planteja una programació "festiva, global i paritària" amb la direcció artística de Gisela Sais. Recupera l’escenari de la plaça de Catalunya, que supleix el Moll de la Fusta i que acollirà propostes afilades com les de Los Ganglios, Putochinomaricón i Las Ninyas del Corro. El BAM, dirigit per la cooperativa L’Afluent, posa èmfasi aquest any en conceptes com "la tradició revisitada, el club i la col·lectivitat", i promet audaces sessions mestisses i heterodoxes a la rambla del Raval a càrrec d’artistes com les peruanes Ale Hop & Laura Robles, el col·lectiu queer Latineo o la catalana d’arrels marroquines L’Beel. A l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, entre altres atraccions, jazz i folk amb Lucía Fumero, techno amb Cheb Kerem i trap amb Somadamantina.

Notícies relacionades

Els artistes marroquins actuaran en consideració a la distinció de Casablanca com a ciutat convidada d’aquest any. També hi haurà figures d’espectre tan variat com la molt reconeguda cantant Oum, practicant d’una fusió que va de la cultura sufí al soul i l’afrobeat (al Teatre Grec) o el duo electronicotradicional Aïta Mon Amour (passeig dels Til·lers).

La Mercè 2024 dona un protagonisme a les escoles superiors de música de Barcelona, a les quals s’afegeix respecte a altres anys el Centre de Música i Escena Xamfrà, "projecte educatiu musical integrador" establert al Raval. Una altra iniciativa que està encaminada a la cohesió social, la de Vozes, cor i orquestra simfònica infantil i juvenil, es farà sentir a la plaça Major de Nou Barris amb un concert d’homenatge a Victòria dels Àngels, en el centenari del seu naixement, a càrrec de la soprano Maria Hinojosa. Una altra pota de la Mercè, la parcel·la Cultura Viva, integrada en el BAM, estableix els seus dominis a la Fabra i Coats i a la plaça Can Fabra: 18 propostes de signe molt obert i amb vista al rock, l’electrònica, el rap, el pop i els sons llatins.

Temes:

Barcelona