EL FESTIVAL D’ESTIU DE BARCELONA

El Grec 2024 abaixa el teló amb 136.573 espectadors i un 80% d’ocupació

«Un 65% del públic és nou», valora Marcé, responsable de Cultura de BCN

El públic s’ha bolcat amb les propostes del Grec Montjuïc, vorejant el ple amb un 96% d’ocupació, mentre que el Grec Ciutat ha tingut un 7% més que en l’edició anterior. El festival es clausura avui amb ‘¿Qui som?’ de Baró d’Evel, a l’amfiteatre. 

El Grec 2024 abaixa el teló amb 136.573 espectadors i un 80% d’ocupació
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

A les portes del 50è aniversari del Festival Grec el 2026, la 48a edició del festival d’estiu de Barcelona 2024 tanca amb 136.573 espectadors i un 80% d’ocupació. El Grec Montjuïc o Grec Festival (engloba tota la programació a Montjuïc del Mercat de les Flors, Lliure i Teatre Grec) ha vorejat el ple total amb el 96%, la més alta de la història de la cita, i 59.630 espectadors, mentre que el Grec Ciutat ha assolit el 70% d’ocupació amb 68.564, que gairebé iguala el 71% aconseguit el 2017, la xifra més alta en les últimes vuit edicions. Totes elles han comptat amb la direcció artística de Cesc Casadesús, que deixa el càrrec aquest any i culmina un cicle al capdavant de la direcció de la cita estiuenca. El total (136.573 espectadors) no arriba a la xifra del 2019 (138.000 persones), però supera en ocupació els resultats d’aquell any, l’últim abans de la covid.

Aquest Grec ha aconseguit un resultat molt positiu respecte a l’any passat, quan va tenir una ocupació del 91% en el Grec Montjuïc (47.217 espectadors) i del 63% en el Grec Ciutat (64.580 espectadors). Cal destacar que en la present edició 21 de les 27 sales del Grec Ciutat han superat el 75% d’ocupació. I que el festival tanca amb un increment de més de 16.000 espectadors en sales respecte a l’any 2023.

Projectar el talent local

El Grec acomiada amb èxit una edició marcada per l’increment de públic, la projecció del talent local i la vocació internacional. Aquest cap de setmana s’oferiran les últimes representacions de ¿Qui som?, que la companyia Baró d’Evel representa al Teatre Grec, on l’última funció es realitzarà avui mateix. Al llarg dels pròxims dies aniran abaixant el teló les últimes funcions del Grec Ciutat, que s’allargarà fins al 4 d’agost. Han sigut cinc setmanes de propostes, amb una extensa programació de 85 espectacles i més de 50 activitats, amb una excel·lent acollida per part del públic.

"Un 65% és públic nou", va destacar Xavier Marcé, responsable de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. "El Grec ha sigut un excel·lent aparador de les arts escèniques internacionals i ha consolidat una esplèndida relació amb festivals internacionals", va afegir el regidor abans de felicitar Casadesús pel seu treball per "una gestió excepcional". Leticia Martín, que fins ara treballava al Liceu, s’ocuparà a partir d’ara de la pròxima edició del Festival Grec, que ha seguit intensament.

De cara al futur, Marcé ha destacat la voluntat d’"arribar amb més naturalitat als barris de la ciutat, aquest és un dels reptes per treballar". "Hem de ser capaços d’obrir les fronteres i que qualsevol ciutadà de Barcelona senti el Grec com a seu", va sentenciar donant pistes de com serà el festival en pròximes edicions.

Amb cara de cansat, Casadesús va agrair poder deixar la mostra després d’una transició que li ha permès traspassar a Martín els seus coneixements del festival, fer contactes i aclarir dubtes respecte al funcionament intern de la popular cita estiuenca.

"El Grec ha arribat a molta gent i ha emocionat", va valorar Casadesús, satisfet de l’aconseguit. Ampliar els públics i diversificar-los és un dels motius que l’omplen de més alegria. A més d’incrementar el públic jove –els descomptes dels menors de 30 han augmentat–, i que també han pujat els abonaments. Aquest any n’hi ha hagut 3.300, mil més que l’any anterior. Va reconèixer que més enllà de la programació, el festival Grec ha sabut aprofitar el bon moment que travessen les arts escèniques a Barcelona. Al setembre Adetca donarà una valoració de la temporada 24-25 que podria acostar-se molt als tres milions d’espectadors, rècord mai aconseguit.

Artísticament, "mostrar el que passa a la ciutat" ha sigut una de les prioritats de Casadesús, sense oblidar portar coses úniques. No vol parlar de llegat. Només desitja que en el futur "continuï apostant er la creació contemporània i el talent local".

Notícies relacionades

Entre els espectacles més vistos del festival, tots els del Teatre Grec han obtingut entre el 99% i el 100% d’ocupació menys Canciones de amor, desamor y de pirata que va obtenir el 77%. El Teatre Lliure ha aconseguit un 92% d’ocupació total entre els set espectacles internacionals i l’Espai Lliure, la sala petita, un 98% amb sis propostes d’artistes locals. La dansa va vorejar el ple en el Mercat de les Flors, amb un 96% d’ocupació a la Sala MAC, on, a excepció d’Alice Ripoll, que va aconseguir un 75%, totes les propostes van esgotar localitats.

I al Grec Ciutat hi ha hagut de tot: èxits com Òh!pera, les microòperes contemporànies al Liceu, o Tots ocells a la Biblioteca, tots dos amb el 100%, i Poncia (92%) al Goya. Muntatges amb molt bona factura com Tirant lo Blanc han obtingut només un 42% al Romea. A les sales de petit aforament han triomfat Not my monkeys a l’Eòlia Teatre; Pequeño cúmulo de abismos, a la Fundació Brossa; Caïn a l’Antic Teatre i Els miserables, al Tantarantana.

Temes:

Grec