OBITUARI

Mor l’escriptor Àlex Susanna, paladí de la cultura catalana

El poeta i editor barceloní va ser un ferm defensor de la llengua, i la seva obra, principalment poesia i dietaris, va ser àmpliament reconeguda i traduïda. 

Mor l’escriptor Àlex Susanna, paladí de la cultura catalana
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El poeta i editor català Àlex Susanna va morir ahir als 66 anys a causa d’un càncer. Nascut a Barcelona l’any 1957, l’escriptor es va formar tant a l’escola Virtèlia com a l’Institut Francès de la capital catalana, i es va llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (UB). Més tard, començaria les seves aventures pel món de la cultura per mitjà del seu primer contacte amb l’edició, treballant conjuntament amb Miquel Alzueta, Alfred Sargatal, Ricard Badia i Julián Viñuales en la creació de l’editorial Columna l’any 1985.

El projecte seria clau en l’exportació de la cultura catalana i representaria el preàmbul d’una notable carrera com a gestor cultural: director de la Fundació Caixa Catalunya la Pedrera (entre els anys 2004 i 2010), codirector de l’Institut Ramon Llull (2013-2016) i director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural (2016-2017) van ser només alguns dels càrrecs que conformen un currículum que serien la viva imatge d’una vida dedicada a la cultura catalana. Susanna també va ser professor de literatura catalana durant una dècada, entre el 1982 i el 1992, a la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Paral·lelament, Susanna va construir una obra literària plena de poesies i dietaris. Memòria del cos (1980), Quadern venecià (1988) i Les anelles dels anys (1991) van ser alguns dels seus grans títols, que el van fer mereixedor de reconeixements com el premi Miquel de Palol de poesia, el premi Josep Pla de narrativa i el Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra.

L’escriptor també va col·laborar com a articulista en diversos mitjans de comunicació i la seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües, com per exemple el castellà, el francès, el portuguès, l’anglès, l’italià, el grec, l’àrab, el xinès i el rus.

«Ens entristeix comunicar-vos que ens ha deixat el nostre amic Àlex Susanna. Prestigiós poeta, dietarista i fundador de Columna Edicions. Va dirigir rellevants institucions culturals i sempre va encomanar entusiasme per les lletres i les arts. Un llegat que perdurarà. Ja el trobem a faltar», va manifestar ahir el Grup 62 en un missatge a la xarxa social X. L’editorial ha anunciat que l’últim dietari d’Àlex Susanna, L’any més inesperat, es publicarà el pròxim 10 de setembre.

Reconeixement institucional

Notícies relacionades

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va destastar que l’autor va treballar «incansablement per la llengua i la cultura catalanes». «Va ser director de l’Institut Ramon Llull, va fundar l’editorial Columna i el Festival Internacional de Poesia de Barcelona. Una abraçada a la família», va afegir.

El president Aragonès, va recordar Susanna com un «ferm defensor de la llengua i cultura catalana, a part d’un sublim poeta, escriptor i gestor cultural al capdavant de grans institucions del país». El líder del PSC, Salvador Illa, va voler afegir-se a les mostres de condol, descrivint el poeta i editor com «una figura clau en l’exportació de la nostra cultura arreu del món».