Desestimada la demanda per plagi contra ‘Eufòria’ dels creadors d’‘OT’

Concierto de Eufòria

Concierto de Eufòria / TV3

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La magistrada ha desestimat la demanda per plagi dels promotors d’Operación Triunfo, Toni Cruz i Josep Maria Mainat, contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la productora Veranda Media pel programa Eufòria. En una sentència a què ha tingut accés l’ACN, la jutge argumenta que no s’ha aportat "cap prova" sobre l’autoria del format d’OT, i que ni Cruz ni Mainat la van inscriure en el registre de la propietat o apareixen com a autors en la Bíblia d’OT. De fet, segons la jutge, no existeix "cap prova o indici que permeti considerar que es tracta d’una obra ideada o creada" pels demandants, i tampoc consta "en quins percentatges" n’haurien sigut autors. Es pot récorrer contra la sentència.

Així mateix, la resolució conclou que, "sent Gestmusic Endemol la cessionària exclusiva de tots els drets patrimonials sobre el format d’OT, és aquesta la que ostenta la legitimació activa per a l’exercici de les accions exercitades en la demanda". Això deixaria la porta oberta a una demanda per part de la productora, tot i que fins ara no s’ha involucrat en aquest procés.

"Diferències essencials"

Notícies relacionades

Els fets es remunten al 2023, quan Cruz i Mainat, creadors d’Operación Triunfo, van presentar una demanda contra la productora d’Eufòria, Veranda TV, i la CCMA per plagi, al considerar que el ‘talent show’ emès per TV3 "té massa similituds" amb el format que tots dos van crear anys enrere. Prèviament, després de la primera temporada d’Eufòria, el 2022, Cruz i Mainat ja havien emès un comunicat en el qual denunciaven aquestes "similituds". Cruz i Mainat van demanar una indemnització de 25.000 euros cada un.

La majoria de pèrits que van intervenir en el judici per un suposat plagi entre els programes Eufòria i OT del 2 de juliol passat van coincidir que hi ha "diferències essencials" entre tots dos.