'Succession' a la vida real (1)

La dinastia de Rupert Murdoch

El magnat dels mitjans de comunicació que va inspirar la sèrie 'Succession' sempre va mirar d'incentivar la competència entre els seus fills i va optar per deixar el futur dels seus negocis a mercè d'una lluita darwiniana. Als seus 93 anys, continua donant bones mostres de la seva vitalitat

James va deixar l'imperi mediàtic per la seva deriva negacionista i 'trumpista'

La preferència del patriarca pels fills homes va apartar les seves filles de la lluita

Els Redstone, 'la família Paramount'

Birkenstock: el culebró de les sandàlies

El magnate Rupert Murdoch con sus hijos, en un retrato de 2001: Lachlan Murdoch, su esposa Sarah OHare, Rupert Murdoch, Kathryn Hufschmid y James Murdoch.

El magnate Rupert Murdoch con sus hijos, en un retrato de 2001: Lachlan Murdoch, su esposa Sarah OHare, Rupert Murdoch, Kathryn Hufschmid y James Murdoch. / ROSE PROUSER

4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Va ser a principis dels anys 50 del segle passat quan un jove Rupert Murdoch va començar a crear el que ha sigut un dels principals imperis mediàtics de les últimes dècades, News Corp. El magnat va heretar el diari australià The News amb poc més de 20 anys i a partir de llavors va anar adquirint altres capçaleres a Austràlia, als Estats Units i al Regne Unit, inclòs el prestigiós diari britànic The Times i el canal de notícies Fox News, fins que es va acabar convertint en un home capaç de manejar al seu aire els governants més poderosos. El seu conglomerat d’empreses, valorat en milers de milions d’euros, ha donat peu a disputes familiars i ha inspirat la reanomenada sèrie Succession.

Murdoch va decidir fer un pas al costat l’any passat i va abandonar les seves responsabilitats al capdavant de Fox i de News Corp deixant el seu fill Lachlan Murdoch al comandament. Lachlan, de 52 anys, ha aconseguit el control de l’imperi mediàtic per davant de les seves dues germanes grans, Prudence i Elisabeth, i especialment del seu germà petit, James, que va ocupar càrrecs directius en les empreses del seu pare fins al 2019.

El magnat sempre va mirar d’incentivar la competència entre els seus fills i va optar per deixar el futur dels seus negocis a mercè d’una lluita darwiniana. «Va enfrontar els seus fills tota la seva vida. És trist», va revelar a la revista Vanity Fair una font pròxima a la família en un article publicat el maig del 2023.

Disputes familiars

James, de 51 anys, va deixar el seu càrrec en el consell d’administració de News Corp el 2020 al·legant «desacords sobre determinats continguts editorials publicats pels mitjans de comunicació de l’empresa i altres decisions estratègiques». Les seves inclinacions polítiques, contràries al negacionisme climàtic i a les teories de les conspiració que defensen els mitjans de comunicació del seu pare –inclosa la del frau electoral en la derrota de Donald Trump en les eleccions presidencials dels EUA el 2020– van ser algunes de les raons que van justificar la seva decisió.

Fills homes

El seu germà Lachlan, més pròxim al conservadorisme del patriarca, va aconseguir posicionar-se millor en la carrera pel poder empresarial, malgrat la seva sortida temporal de News Corp el 2005 per les desavinences amb altres alts càrrecs directius.

La preferència del magnat pels seus fills homes va apartar aviat de la contesa Prudence, filla de la primera dona de Murdoch, Patricia Booker, i també Elisabeth, filla de la mateixa mare que Lachlan i James, Anna Torv, amb qui l’empresari va estar casat durant més de 30 anys. «Cada vegada que intentava treballar en la seva empresa, no l’impressionava. Em vaig adonar que me n’havia d’anar i ser jo mateixa», va dir Elisabeth a la revista The New Yorker el 2012.

Malgrat l’elecció de Lachlan com a successor al capdavant de l’imperi mediàtic, els seus tres germans disposen encara d’un vot en el consell que controla el conglomerat empresarial i la situació podria canviar en el futur, especialment quan mori el magnat i es reparteixin el seu poder de decisió.

Venda a Walt Disney

Les altres dues filles de Murdoch, Grace i Chloe (23 i 21 anys), compten amb participacions en forma d’accions, però no tenen el poder de vot que sí que tenen els seus germans grans, segons han assenyalat diversos mitjans internacionals, inclòs el Financial Times. Totes dues són filles de Wendi Deng, la tercera dona de l’empresari, i han mantingut un paper més discret en les batalles internes de la família, tot i que això no vol dir que no s’hagin beneficiat dels moviments empresarials més recents, inclosa la venda de 21st Century Fox a Walt Disney el 2019 per un preu de més de 60.000 milions d’euros. Es calcula que l’operació va reportar gairebé 2.000 milions d’euros a cadascun dels sis fills del magnat.

Notícies relacionades

El futur de Fox i de News Corp després de la mort de Murdoch encara està per veure. Les possibles aliances entre els quatre fills grans definiran els pròxims anys de l’imperi empresarial del seu pare i qui n’agafarà les regnes. Les reticències de James sobre la deriva trumpista dels mitjans controlats ara pel seu germà Lachlan el podrien empènyer a buscar el suport de les seves dues germanes per fer-lo del càrrec, però de moment tot està en suspens. «Prudence és Suïssa», deia al Financial Times una persona pròxima a la família, amb referència a la seva imparcialitat. La seva germana Elisabeth, encara vinculada al sector dels mitjans de comunicació, tampoc dona mostres de posicionar-se per cap bàndol.

Més enllà de les possibles confabulacions futures, el magnat encara no dona mostres de flaquesa. El 2023 va formalitzar el divorci de la seva quarta dona, Jerry Hall, i el juny d’aquest any es va casar amb la cinquena, la biòloga retirada Elena Zhukova. Un compromís que ha donat bona mostra de la seva vitalitat als seus 93 anys. En aquest sentit, Murdoch ha aconseguit resistir a la covid, a dos atacs de pneumònia, a convulsions i a una fractura d’esquena. «Estic convençut de la meva pròpia immortalitat», va declarar el 1999, després d’haver superat un càncer de pròstata. Per ara, ningú ha gosat portar-li la contrària.