Els locals d’oci ja venuts podrien mantenir l’oferta nocturna

La incertesa sobre les cinc discoteques amenaçades contrasta amb la llicència vigent per a les que van ser subhastades per Hisenda el 2020

Els locals d’oci ja venuts podrien mantenir l’oferta nocturna
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Sigui quin sigui el desenllaç del freqüentat eix lúdic del Front Marítim de la Barceloneta, l’oci nocturn no morirà per complet en aquesta part de Barcelona. Tot i que no aconseguissin la continuïtat els cinc locals amenaçats d’extinció, amb un contracte que finalitza el 2025, les llicències de discoteca continuen vigents als tres establiments de la zona que van ser subhastats pel Ministeri d’Hisenda el 2020. És a dir, Pacha continuarà sent una discoteca, i els espais coneguts com a Bestial (ara tancat) i Latin Palace (abans Catwalk, als baixos de l’Hotel Arts) podrien mantenir aquesta activitat, blindada per la seva llicència.

El debat obert sobre el futur d’Opium, Shôko i Carpe Diem (amb llicència de discoteca) i el restaurant Agua (que pot obrir fins a les 3.00 hores), així com l’Ice Bar –formaven part del lot conegut com a Traplaya, que no va ser subhastat i que reivindicava l’ajuntament d’Ada Colau–, es planteja com una disjuntiva errònia entre la consolidació o erradicació del pol d’oci. En realitat seria una tisorada parcial. El destí de la resta de locals dependria dels seus propietaris. En el cas de Pacha, que per dret preferent va adquirir Costa Este al ser el seu inquilí fins a la subhasta, el grup català afirma que continuarà sent una discoteca. En canvi, Bestial i Latin Palace, en mans d’Hovisa (l’empresa propietària de l’Hotel Arts), podrien canviar de rumb. Aquesta no s’han pronunciat al respecte, però en el sector s’especula que el primer local complementaria l’oferta del mateix hotel, a l’estil de beach club. De fet, la seva terrassa, ara desmantellada, dona just a primera línia de platja.

En el cas de Latin Palace (que en altres etapes va ser Luna Mora, Danzatoria i Catwalk), no sembla probable que l’hotel vulgui mantenir la discoteca com a tal, tot i que no hi ha certeses al respecte. En l’actualitat encara l’explota un operador de lloguer, que a final d’any l’entregarà a Hovisa. L’hotel, a cop de talonari, va obtenir també el bar Coconut, de manera que controla tota l’oferta dels baixos o més pròxima.

En els anys en què tots els locals (i moltes altres peces de titularitat estatal al litoral) eren concessionats, hi va haver molts moviments i canvis de nom i estil. L’únic que no ha virat en tot aquest temps ha sigut l’Agua, que opera el grup de restauració Somos Esencia i que està especialitzat en cuina marinera.

Els cinc establiments amnistiats temporalment el 2020 pel Ministeri d’Hisenda al finalitzar la seva concessió de 30 anys compten amb un contracte de cinc anys que acabarà l’estiu del 2025. L’Estat és ara directament el seu propietari sense intermediaris. En el cas d’Opium, era de dos anys prorrogable fins a tres més, i també ha entrat en la seva recta final. L’ajuntament ha de decidir si manté els plans de Colau de destinar la major part d’aquests locals a l’ampliació d’instal·lacions del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), malgrat que, com informa avui aquest diari, està estudiant millors emplaçaments per a això.

Diferents trajectòries

Notícies relacionades

Per contra, Opium va ser cèlebre durant anys com a Baja Beach, que va tenir un èxit apoteòsic i va ser un autèntic imant a la zona, igual que la disco dels baixos de l’hotel en les seves primeres vides. Posteriorment, el titular de la concessió el va llogar al grup Costa Este, que el va convertir en la seva nau capitana. És el local més gran de la zona, i també la discoteca més gran de Barcelona, per on han desfilat alguns dels millors dj del món.

En el cas de Shôko, que tripula Jose Veguin, en l’etapa inicial es va dir Magic Barça. Tant aquest com Opium figuren entre els millors clubs del món i exerceixen també de restaurant, per la seva doble llicència. Carpe Diem Lounge Club (CDLC) és la discoteca més petita i bufona, també llogada a la mateixa empresa concessionària , i el seu grup titular (liderat per l’empresari Robin Bravenboer) compta també amb diversos restaurants a la ciutat. En una anterior etapa es va dir Tex Mex. Com Carpe Diem, s’ha fet famosa per atraure moltes celebrities internacionals.