Música

El públic ‘dj’salta a l’escenari

S’hi podrà escoltar des de ‘tech house’ fins a techno, però també altres estils més minoritaris

El Brunch Electronik Festival, amb programa entre avui i diumenge, celebrarà demà l’Open Stage, un esdeveniment en el qual 22 assistents al festival, prèviament seleccionats, podran exercir de ‘dj’.

El públic ‘dj’salta a l’escenari
3
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La discjòquei María Satine va començar a treballar en la música electrònica fa una dècada, quan només tenia 22 anys. En aquell moment no era tan habitual veure una dona punxant en una cabina. "Recordo comentaris com ‘que guai que la ‘dj’ sigui una dona’, perquè a la gent li impactava", relata l’artista. Tot i que cada vegada és menys sorprenent per a l’audiència, "encara queda feina", assegura. "En general trobes més homes que dones a les festes a les quals vas", explica. Però això està canviant, en part per l’aposta cada vegada més paritària de festivals com el Brunch Electronik Festival, que se celebrarà avui i demà al Parc del Fòrum i diumenge als jardins de Joan Brossa, i l’artista actuarà demà a la tarda en l’Open Stage.

L’Open Stage consistirà en un escenari obert al públic que acollirà 22 sessions de música electrònica durant el festival de la mà de ‘dj’ assistents al festival –al principi, tan sols com a públic– que van passar un procés de selecció d’entre més de mil inscrits per participar en la iniciativa. Setine tenia por de ser de les poques dones que formaven part del cartell i que simplement l’agafessin per cobrir la quota de gènere, però després va veure que l’acompanyaven moltes altres companyes en el line-up. "De vegades et donen l’oportunitat perquè hi ha d’haver alguna dona", manifesta. "He viscut episodis en què se m’exigia més pel fet de ser dona i sento que he de pencar més".

El festival ha rebut més de mil sol·licituds de participació, però només 22 ‘dj’ han sigut seleccionats. "Ens ha recordat molt a quan entres en una botiga de discos i passes hores i hores buscant als calaixos entre vinils sense classificar, anònims o sense galeta. Generalment sempre tornes a casa sense el que buscaves, però has descobert coses que no esperaves trobar", comenta Loïc Le Joliff, director del Brunch Electronik.

A l’escenari es podran escoltar gèneres que van des del tech house fins al techno, passant per l’afro house, el melodic techno i altres estils més minoritaris, com l’old skool rave, UK garage i trance. Així mateix, el line-up serà "paritari quant a gènere i diversitat de nacionalitats" per crear un escenari "el més ampli possible que sigui representatiu de l’escena de l’electrònica actual".

Setine oferirà una sessió amb tocs d’electrònica i house, però amb molta presència de hip-hop i R&B, dos estils que formen part de la seva identitat. "Per mi l’important és que la gent que m’escolti m’identifiqui després en altres llocs. En el Brunch no vull punxar res que no tingui a veure amb el meu projecte", explica la jove. Després d’una dècada en el món de la música electrònica, per fi sent que el seu projecte està arribant a més gent. "Al principi era molt inestable, però aquest any sí que he notat una gran evolució respecte de quan vaig començar", assegura.

Espai reservat

Els participants de l’Open Stage no cobraran per participar en el festival, però tindran l’oportunitat d’ocupar un espai normalment reservat a personalitats que ja tenen un nom en l’escena. "Creiem que tots o gairebé tots els assistents d’un festival que són també aficionats a l’electrònica i a punxar s’han imaginat alguna vegada dalt de l’escenari d’un festival actuant davant un gran públic", assegura el director.

Notícies relacionades

Una de les persones que somiava pujar a l’escenari del Brunch i que farà la seva sessió aquesta nit és Germán Forero, de 30 anys, més conegut en la música electrònica com a Intruso DJ. L’artista colombià es va mudar a Barcelona fa gairebé dos anys per estudiar producció de música electrònica, tot i que ja feia molt temps que es dedicava a fer sessions en clubs nocturns. "A Colòmbia ja tenia experiència i estava en una altra posició. Ha sigut un repte arribar a una ciutat nova i tornar a guanyar-me l’espai", explica.

Avui Forero compartirà cartell amb dos artistes a qui admira: John Talabot i Helena Hauff. En un esdeveniment on tot està mesurat, calculat i programat al mil·límetre, l’Open Stage suposa un espai on la improvisació agafa les regnes i el públic i els assistents decideixen què és el que passa, explica Le Joliff. A més de descobrir nous talents, Barcelona es tornarà a convertir en la capital de la música electrònica amb més de 70.000 assistents que també disfrutaran de noms consolidats en la indústria com Black Coffee, Dixon, Hernan Cattaneo, Deborah de Luca, Adam Ten i Fatboy Slim.