Berlín es converteix en la capital del techno amb una ‘rave’ massiva

Unes 300.000 persones es donen cita en la històrica i ressuscitada festa musical, qualificada com a «manifestació política» sota la bandera de l’amor universal i inclusiu.

Berlín es converteix en la capital del techno amb una ‘rave’ massiva
3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"Defensem la cultura techno", va ser el missatge inaugural del Dr. Motte, el dj impulsor a Berlín de l’emblemàtica Love Parade. Ho va dir enfilat en un float, com es denominen els camions equipats amb una potent megafonia i difusors de la música electrònica. La gran festa del techno berlinès ja no es diu Love Parade, sinó que ha sigut rebatejada com Rave the Planet.

El llistó d’assistència ja no està en el milió i mig d’ànimes dansaires entre la porta de Brandenburg i la columna de la Victòria, una xifra màgica i probablement més simbòlica que real a la qual va arribar la festa a mitjans dels 90. Al Rave The Planet d’ahir van acudir uns 300.000 assistents. Una xifra bastant realista tenint en compte l’extensió horària prevista (de les 14 a les 22 hores) i el recorregut d’1,9 quilòmetres d’anada i tornada.

No importa l’edat

"El techno és inclusiu. No importa l’edat, ni cal tenir un cos escultural ni estar especialment dotat per a la dansa. Es tracta de deixar-se portar. L’amor és més fort", va explicar a aquest diari Nico Pusch, un dels dj del float número 12, anomenat Climax and Pride. El lema de la festa era Love is stronger, l’amor és més fort. Circulaven per aquest recorregut un total de 30 camions, amb 300 dj, des del màxim líder, Dr. Motte, fins a l’últim, anomenat Kollective Obsession.

Pujar a un dels camions i ballar amb la multitud al teu peus costava entre 100 i 150 euros. Disfrutar de la festa des de baix, com la majoria, era gratis. Amb esperit de festa multitudinària, a l’aire lliure i gratuïta, la festa la va crear Dr. Motte, o Matthias Roeing, el seu nom civil. La seva primera edició va ser el 1989, uns mesos abans de la caiguda del mur que va dividir Berlín. Llavors va ser que va atraure un centenar de fidels que ballaven rere una furgoneta amb un parell d’altaveus. A partir de llavors va començar a créixer fins arribar al seu apogeu a finals dels anys 90, convertida ja en nova senya d’identitat d’una ciutat jove i alliberada.

Dr. Motte, amb 64 anys, continua sent-ne el líder indiscutible. Alguns dels cossos dansaires desplegats davant d’ell són coetanis o fins i tot més grans que ell i comparteixen la festa amb persones que podrien ser els seus nets. No importa l’edat ni la vestimenta. En el Rave the Planet conviuen estètiques heavy metal amb peluixos de coloraines, cuir, malles, tutús, cotilles, biquinis i vestits molt semblants als que desfilen en qualsevol parada dels dies de l’Orgull.

Tragèdia el 2010

La Loveparade original va entrar en decadència a principis de l’any 2000. El concepte semblava esgotat. Es van acumular, a més, els problemes per les tones d’escombraries que deixaven cada edició en el gran pulmó verd pel qual discorre, el Tiergarten. Dr. Motte va acabar venent la marca Love Parade a tercers. La festa va deixar la capital per buscar altres escenaris. L’estocada final va sobrevenir amb la tragèdia de la Love Parade el 2010, celebrada a la sobreendeutada ciutat de Duisburg. 21 nois van morir asfixiats a l’estendre’s el pànic entre la multitud, empresonada en l’únic túnel previst per accedir al recinte.

Notícies relacionades

La Love Parade va quedar estigmatitzada per la tragèdia. Semblava que la cultura del techno s’havia esgotat i que no aixecaria cap. El forrellat per la restriccions de la pandèmia va posar a prova la supervivència de les discoteques més emblemàtiques.

Però no es van complir els mals auguris. El Rave the Planet va arribar aquest agost a Berlín a la seva tercera edició amb el segell de "manifestació política", que entén per política l’amor universal i inclusiu. Aquesta etiqueta li facilita suport institucional.