Bandes de tribut: tan o més divertides, i més barates

Grups d’homenatge i ‘covers’ prosperen en les festes majors perquè funcionen tan bé o millor que els artistes amb repertori propi i els ajuntaments els poden pagar molt menys.

Bandes de tribut: tan o més divertides, i més barates
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Veig senyals de fúria, acusacions de suplantar els artistes de veritat. Parlo de les bandes de tribut, que ja no es queden en l’evocació de figures històriques com Queen, Abba o Tina Turner: avui ronden pels escenaris homenatges a Manuel Carrasco, a System of a Down, a Celtas Cortos, a Maná, a Raffaella Carrà. I després estan les cover bands, que toquen versions variades, de Sopa de Cabra, Mecano o Amy Winehouse.

Moltes d’aquestes bandes s’han assentat en les festes majors, agent contractant de primer ordre. I vet aquí el conflicte. Se les assenyala com a competència deslleial: pa, circ i hits (prestats), auspiciats pels ajuntaments. Alguns programadors em parlen de "bombolla". Aquestes festes, a Catalunya, estan molt calculades: orquestres de ball, havaneres, espectacle infantil, el concert jove del grup del moment i, sí, el tribut o la cover band. Tot conviu, en realitat. I aquí s’ha de parlar de l’auge dels caixets i del modus vivendi dels artistes d’aquest país.

Els de més èxit en l’escena catalana solen facturar 20.000 o 30.000 euros per bolo, mentre que les bandes de versions poden quedar-se en uns 4.000, això les que ja són professionals. A qualsevol ajuntament li agrada marcar-se el gol de fitxar la vedet de l’estiu i que no se la quedi el poble del costat, però sap que, pensant en el públic de les festes majors, àvid de diversió i ballarugues, aquest concert gratificarà els veïns en el moment del gran hit, i potser un parell més, mentre que la cover band garanteix cançons molt conegudes, una darrere l’altra, durant dues hores. I per molts menys diners. Una de les que més treballa aquest any és Les Que Faltaband, combo femení que canta Beyoncé i Amaral.

Notícies relacionades

Arribats a aquest punt, s’hauria de parlar de la consistència d’aquests caixets que no se sustenten exactament en el lliure mercat, sinó més aviat en el joc de rivalitats dels consistoris a base de diners públics. Són ells els que alimenten aquestes cotitzacions, davant les quals després posen el fre per contractar covers que equilibrin el pressupost.

Mentrestant, les tribute bands i companyia es veuen assenyalades anar a les coses fàcils. Bé, potser no són les més cool de la classe, però en moltes hi ha excel·lents músics, i passió i dedicació, i tocar cançons d’altres no és un crim. Tot això posa en evidència certs estrellats estacionals: el públic llança un missatge quan, en aquests contextos festius, disfruta tant d’aquestes bandes com de l’ídol de la temporada.