Dones marcades pels abusos

La pel·lícula ‘Little blue girl’, dirigida per la seva neta Mona Achache, reivindica l’escriptora Monique Lange, dona de Juan Goytisolo i clau de la difusió a França d’autors com Cela i Delibes.

Dones marcades pels abusos
4
Es llegeix en minuts
Natalia Araguás
Natalia Araguás

Periodista

ver +

Escriptora, biògrafa d’Edith Piaf, guionista per a Roberto Rossellini, dama de gran poder de l’edició francesa des del seu lloc a Gallimard i dona de Juan Goytisolo, Monique Lange (París, 1926-1996) va ser, a més, matriarca d’un clan de talentoses creadores marcades per una herència d’abusos sexuals silenciats. Així ho reflecteix la seva neta, la cineasta Mona Achache, a Little blue girl, disponible a Filmin des d’agost. Mona Achache, que ja es va donar a conèixer amb només 28 anys al dirigir l’adaptació al cine del supervendes La elegancia del erizo, exorcitza ara el dol per la seva mare, la turmentada Carole Achache, que va acabar per penjar-se el 2016. Marion Cotillard li dona vida en aquesta docuficció: l’actriu va empatitzar de seguida amb la història, en la seva família també hi ha dones que han mantingut relacions violentes i difícils, va explicar al Festival de Cannes.

Escriptora irregular i fotògrafa als rodatges de Joseph Losey o Bertrand Tavernier, Carole Achache va créixer envoltada del més selecte de la intel·lectualitat francesa. Eren íntims de la seva mare Marguerite Duras, Violette Leduc i el seu idolatrat Jean Genet, que va mantenir relacions sexuals amb ella quan només tenia 12 anys. Amb el Maig del 68 com a coartada moral, la jove Carole Achache va emprendre la fuga a Nova York buscant "el seu París", on va donar curs a l’experimentació amb les drogues i no va dubtar a prostituir-se per pagar el lloguer. Després va tornar a França, va semblar posar-hi seny i va aconseguir publicar Fille de, on passava comptes amb la seva mare. Mai va superar que mirés cap a un altre costat mentre ella s’enllitava amb el "pervers" Jean Genet, un episodi que va marcar la seva vida.

Little blue girl afegeix una nova baula a la cadena: Mona Achache també va patir abusos amb 14 anys, per part d’Amir, l’amant de Juan Goytisolo, que es va colar a la seva habitació unes quantes nits quan anaven a visitar-lo a la seva casa de Marràqueix. A l’assabentar-se’n, la seva mare va repetir el patró familiar i també li va demanar no explicar res. Juan Goytisolo, el seu avi adoptiu –va conèixer la Carole quan tenia quatre anys, era filla d’un matrimoni anterior de Monique Lange–, li va suggerir així mateix guardar silenci, sense haver d’alterar així la seva còmoda rutina al Marroc.

Little blue girl enquadra els testimonis dels abusos de la intel·lectualitat parisenca destapats en els últims anys en llibres com El consentiment, de Vanessa Springora o La familia grande, de Camille Kouchner: sota la sublimació de l’intel·lectual francès es van desencadenar no poques pulsions pedòfiles. Però també reflecteix com ni la cultura ni la classe social serveixen per evitar l’herència familiar del trauma. La mateixa Monique Lange va ser víctima als anys 50 d’una violació grupal durant els Sanfermines a Pamplona, la seva filla Carole Achache l’hi explicava a la Mona sent una nena i ella, sense prou edat per entendre-ho, ho imaginava més com una espècie de "ritu d’iniciació" inevitable que com una tragèdia, revela la cinta. Quan Amir va abusar de la cineasta sent una adolescent i aquesta l’hi va explicar a la seva mare va rebre per resposta un "ja sabia que et passaria" i de nou la consigna de guardar silenci, que dinamita amb magnificència amb la seva última pel·lícula.

Encara recent la commoció al transcendir després de la seva mort que la Nobel canadenca Alice Munro va saber dels abusos a la seva filla petita per part del seu padrastre i tot i així va decidir quedar-se amb ell, l’esquema es repeteix amb Monique Lange i Carol Achache, amb l’afegit qu són alhora víctimes i botxins. Sense caure en el maniqueisme, la pel·lícula també dona ombres sobre la figura de Monique Lange, una dona a qui tant fascinaven els gais –"La Monique professava en aquell temps un veritable culte a les boges", explica Juan Goytisolo a les seves memòries sobre els seus primers anys junts a París, en els quals solien acabar les nits en locals d’ambient–, que va acabar per casar-se amb un.

Notícies relacionades

Li encantava ser màrtir

Al cas de l’"orientació sexual de l’escriptor des que l’hi va confessar per carta quan tenia 34 anys, incapaç ja de prescindir de les relacions amb altres homes –"no he estat mai a prop de ningú com de tu. Ni he anat més lluny en l’amor que amb tu", li advertia tot i així–, Monique Lange va optar per casar-se amb ell 14 anys després malgrat tot el 17 d’agost de 1978. Little blue girl presenta l’escriptora, autora de llibres memorables com ara Las casetas de baño i clau en la internalització als anys 50 d’autors espanyols com ara Ana María Matute, Camilo José Cela o Miguel Delibes, com una dona "a qui li encantava ser una màrtir", amb tendència a sotmetre’s a qui estimava sense importar-n’hi les conseqüències.