Alícia i el seu món de meravelles, estrella del CaixaForum

El centre barceloní acollirà també mostres de Rubens i la convulsa Alemanya de Weimar, mentre que una exposició d’extraterrestres habitarà el CosmoCaixa.

Alícia i el seu món de meravelles, estrella del CaixaForum
2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els surrealistes mons d’Alícia al país de les meravelles, el violent dinamisme de les pintures de Rubens i la convulsa Alemanya d’entreguerres de la República de Weimar seran els plats forts de CaixaForum Barcelona en la nova i potent temporada expositiva a què se suma l’atractiva mostra sobre extraterrestres com a proposta estrella de CosmoCaixa. Vegem-ne les estrenes:

‘Els mons d’AlÍcia’.

El 17 d’octubre arribarà com a protagonista l’"heroïna i rebel" Alícia creada fa gairebé 160 anys per Lewis Carroll "en una època en què les dones no eren ni una cosa ni l’altra". Un imaginari que continua vigent, va destacar Isabel Salgado, directora de l’àrea d’exposicions. La producció, que itinerarà a altres CaixaForum i arriba de la mà del Victoria & Albert Museum de Londres, recorrerà "el caràcter surrealista del personatge i la història, l’època victoriana i el context literari, social, polític i científic en què va néixer i la influència en l’art, el cine, les arts plàstiques, la moda i la ciència. Amb una posada en escena teatral, combinarà "una filosofia immersiva i lúdica amb un entorn reflexiu" perquè es preguntin si en realitat "és tan estrany i surrealista el món de l’Alícia" del que habitem.

L’Alemanya de Weimar.

¿Què van significar els 14 anys de la convulsa República de Weimar, de 1919 a 1933? L’Alemanya d’entreguerres va ser, va apuntar Salgado, "un període d’efervescència, el món d’ahir de Stefan Zweig, en el qual tot semblava qüestionable i que va viure una revolució artística, social i científica, amb figures com Thomas Mann, Albert Einstein i Käthe Kollwitz. Temps incerts comptarà amb obres d’art, cine, música i documents històrics.

Rubens i el barroc flamenc.

Amb unes 70 obres de les col·leccions del Museu del Prado es vestirà l’exposició sobre el mestre flamenc del barroc. Pintures de Rubens com El naixement d’Apol·lo i Diana, La mort de Sèneca i El judici de Paris dialogaran amb les d’altres coetanis flamencs com Van Dyck, Jordaens i Brueghel. Des del 28 de maig, la mostra destacarà la influència de Rubens, la renovació estètica que va suposar la violència de les seves composicions, la seva iconografia religiosa, els seus retrats o les naturaleses vives i mortes de la seva producció.

‘Extraterrestres’.

El gran reclam de CosmoCaixa arribarà el 25 de febrer. És una producció pròpia, amb elements interactius, sobre l’etern debat entre els que creuen que no estem sols en l’univers i els que opinen que la Terra és l’únic planeta habitat. El viatge convidarà a descobrir com la cultura popular ha influït en aquest debat i tindrà un vessant científic que explicarà què fa del planeta blau un lloc habitable o com es busquen evidències de vida en altres planetes.

Notícies relacionades

‘Fora de marc’.

Des del 4 de febrer, CaixaForum Barcelona desplegarà un diàleg inèdit entre dues peces audiovisuals contemporànies adquirides per la col·lecció de la Fundació La Caixa. Una videoinstal·lació de Rineke Dijkstra capta els comentaris dels visitants a La ronda de nit, de Rembrandt, mentre que una pel·lícula immersiva de Philippe Parreno convida a posar-se a la pell de Goya realitzant les seves pintures negres a la Quinta del Sordo.