Cinc cites amb l’art

Des de la celebració del primer segle del surrealisme a París fins a la gran retrospectiva de la tardor a Barcelona d’Henri Cartier-Bresson.

Cinc cites amb l’art
2
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

Del primer segle de vida del surrealisme a París a la gran retrospectiva a Barcelona d’Henri Cartier-Bresson passant per l’arribada al Guggenheim de Bilbao de la mostra que va descobrir al món qui va ser Hilma af Klint, pionera de l’abstracte. Aquestes són algunes de les grans exposicions de què es podrà disfrutar aquesta tardor.

‘Surréalisme’, al Centre Pompidou.

París celebra a partir d’avui els 100 anys del surrealisme amb una gran exposició al Centre Pompidou. Hi haurà les obres mestres de Magritte, Dalí (es podrà veure El gran masturbador), Miró (s’exposarà Gos bordant a la lluna), Chirico o Max Ernst, un festival de més de 500 pintures, escultures, dibuixos, textos, pel·lícules i documents, entre ells el manuscrit original del Manifest surrealista de Breton. Les artistes surrealistes, tradicionalment ignorades pels llibres d’història de l’art, seran a la mostra amb peces de Dora Maar, Remedios Varo o Dorothea Tanning. Des del 4 de setembre fins al 13 de gener.

‘Hilma af Klint’, al Guggenheim de Bilbao.

Aquesta tardor arriba al Museu Guggenheim de Bilbao la gran exposició sobre la sueca Hilma af Klint, convertida en un fenomen des que va ser descoberta el 2019 com la gran precursora de l’art abstracte. Klimt va crear pintures sorprenents, acolorides i radicalment abstractes, tan noves per a la seva època que va deixar per escrit que no volia que sortissin a la llum fins 20 anys després de la seva mort (el 1944), temorosa de ser incompresa. Ignorada per l’establishment, una gran exposició al Guggenheim de Nova York fa cinc anys la va resituar al mapa artístic com el que és: la primera persona a pintar art abstracte. Del 18 d’octubre al 2 de febrer del 2025.

‘Eveli Torent.

Entre Els Quatre Gats i la maçoneria’, al MNAC. El Museu Nacional d’Art de Catalunya dedica una de les exposicions d’aquesta tardor a l’enigmàtica figura d’Eveli Torent, pintor i il·lustrador en l’òrbita d’Els 4 Gats, Picasso, Anglada Camarasa i Casagemas. Nascut a la ciutat de Badalona, es va mudar a París i posteriorment a Nova York, on va entrar en contacte amb entitats filantròpiques pròximes a la maçoneria. Del 18 d’octubre del 2024 al 16 de febrer del 2025.

‘MiróMatisse: més enllà de les imatges’, A la Fundació Miró.

A simple vista, Miró i Matisse no tenen gaire a veure. Són de generacions diferents, un va pertànyer al fauvisme i l’altre al surrealisme, les pintures del primer tenen alguna cosa de decoratiu i les del barceloní transmeten una estranyesa inquietant. L’exposició mostra que més enllà dels clixés, tenien molt en comú. La mostra explica com es van conèixer, van tractar i van admirar mútuament malgrat els 24 anys que els separaven. Del 25 d’octubre al 23 de febrer del 2025.

Notícies relacionades

‘Watch!, Watch!, Watch!’ d’Henri Cartier-Bresson, a KBr.

Tardor de luxe a l’espai Kbr de la Fundació Mapfre a Barcelona amb una gran exposició amb 240 originals d’un dels fotògrafs més famosos del segle XX, Henri Cartier-Bresson, cofundador de l’emblemàtica agència Magnum que va marcar generacions de fotògrafs per la seva ètica i tècnica (la del famós "instant decisiu"). De l’11 d’octubre al 26 de gener del 2025.

Temes:

Barcelona Bilbao