L’Espai Texas estrena un nou ‘El principi d’Arquimedes’

La sala del carrer Bailèn celebra l’èxit de la seva primera temporada amb un parell d’estrenes més: ‘Kramig’, la nova comèdia de Marta Buchaca, i ‘Neon hand’, un musical de Joan Vázquez.

L’Espai Texas estrena un nou ‘El principi d’Arquimedes’
3
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

No és fàcil posar en marxa un projecte cultural, però l’innovador concepte de la Texas va vent en popa i a tota vela. L’antic cine de Gràcia que ha iniciat una nova etapa amb dues sales de cine i una de teatre. Aquesta última, per a 200 espectadors, va vorejar el 75% d’ocupació mitjana en les 302 funcions ofertes. Es van vendre 46.118 entrades, la majoria adquirides per gent del barri de Gràcia, on hi ha aquest espai, i també de l’Eixample.

La primera temporada es va nodrir de reposicions; entre elles, les que van tenir més èxit van ser Fairfly, de La Calòrica, amb prop d’un 99% d’ocupació en els quatre mesos que va estar en cartellera; el monòleg de Bob Pop Hablar no sirve... de nada (90% d’ocupació), i Pongo, una divertida proposta que aquest any saltarà a un teatre de més capacitat, el Condal. Posar el focus en obres estrenades en sales petites i permetre’ls fer aquest salt és un dels objectius fundacionals de l’Espai Texas, impulsat per un col·lectiu molt dinàmic amb veteranes del cine i del teatre com Isona Passola i Anna Rosa Cisquella, així com un equip ben jove amb experiència en els dos sectors.

"Comencem il·lusionats la segona temporada. La primera vam tenir molta por: semblava una bogeria llançar-nos en aquest projecte únic a l’Estat espanyol. Però el públic ha respost i estem complint amb els creditors", ressalta Cisquella.

L’aposta per l’autoria catalana es veurà reforçada aquest any no només amb reposicions sinó també amb tres estrenes. D’una banda, una producció pròpia, una nova mirada a El principi d’Arquimedes, de Josep Maria Miró, dirigida pel jove Leo Vicente, amb Marc Tarrida, Sandra Monclús, Èric Balbàs i Jordi Coll. De l’altra, l’estrena absoluta de Neon hand, el nou musical de Joan Vázquez (Ocaña, Paquito Forever), que dirigeix Roser Batalla, i el Kramig, la nova obra de Marta Buchaca, una comèdia romàntica protagonitzada per Biel Duran i Anna Moliner.

La majoria de propostes de la temporada teatral de la Texas són comèdies. Torna Austràlia i es recuperen muntatges que van triomfar en sales més petites com Llegat, un road trip amb Àngels Gonyalons, Pau Oliver i Marc Pociello; El mestre i el mar, una versió basada en la història del professor Antonio Benaiges protagonitzada per una companyia molt jove de vuit intèrprets, i potents denúncies com Sucia, una peça sobre l’abús sexual escrita, dirigida i interpretada per Bárbara Mestanza; Malparida, una obra que denuncia la violència obstètrica, i Títuba, bruixa, negra i ramera, una obra de Denise Duncan en què Kathy Sey posa en dubte un estigma que encara perdura.

Experiències immersives

Notícies relacionades

La temporada arrenca avui amb Família (im)possible, de Carol López, una comèdia sobre els prejudicis de gènere, i amb Assassinat al club, una proposta divertida d’Impro Barcelona que barreja humor, crim i misteri, a partir del dia 27. Com a novetat, s’ha de remarcar l’aposta per la música amb el Festival Real 360°. Arribarà a finals de novembre i oferirà experiències immersives en què el públic disfrutarà amb auriculars d’actuacions de Maria Rodés, Magalí Sare i Vic Miralles, entre d’altres. La programació de cine i teatre seguirà la línia de la primera temporada. Totes dues impulsaran les funcions escolars.

Com a cine, la Texas ha aguantat bastant bé la primera temporada apostant pel cine català i versions doblades en català. "Continuarem apostant per autories fortes en el cine però també estem oberts als blockbusters. Barbie va ser tot un èxit", reconeix Passola. "L’ocupació de pagament ha sigut del 22%", afegeix. Una xifra que aspiren a millorar aquesta temporada. "Quan hi ha bones pel·lícules la gent va al cine", defensa Joan Teixidó.

Temes:

Cine Focus