Carta

Shakira acusa Hisenda de "cremar-la a la foguera"

La cantant colombiana i ex de Piqué afirma que tot el que va guanyar mentre va residir a Espanya s’ho va quedar l’Agència Tributària.

Shakira acusa Hisenda  de "cremar-la a la foguera"
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estrella colombiana Shakira assegura que tot el que va guanyar mentre va viure a Espanya s’ho va quedar l’Agència Tributària espanyola, una institució que compara amb la Inquisició, en una carta publicada ahir al diari El Mundo. "Tot el que vaig guanyar durant aquells anys s’ho va quedar l’Estat espanyol", escriu l’artista, de 47 anys, que l’any passat va arribar a un acord per declarar-se culpable de frau fiscal i pagar una multa milionària a canvi d’evitar un judici a Espanya per evadir el pagament d’uns 14,5 milions d’euros d’impostos a Espanya entre el 2012 i el 2014.

"L’Estat espanyol es va quedar amb una suma superior a la totalitat dels meus guanys de tots aquells anys. Pot semblar incomprensible, però per a mi la dècada espanyola va ser una dècada financerament perduda, i no perquè treballés poc, com tothom sap", escriu Shakira.

La intèrpret d’èxits com Loba i Las de la intuición, carrega contra l’Agència Tributària, "una institució de l’Estat [que] semblava més interessada a cremar-me públicament a la foguera que a escoltar les meves raons". "Les coses no se solucionen cremant a la foguera una figura pública a l’any com si es tractés d’un procés de la Inquisició", insisteix. Igual com va fer davant la justícia espanyola, la cantant nega que hagués residit al país més dels dies que estipula la llei per tributar abans del 2015, malgrat haver iniciat el 2011 la seva relació amb el futbolista Gerard Piqué. "Sempre que tornava" a Espanya en aquells anys, "ho feia perquè prosperés aquesta relació, no per vocació de permanència", afirma Shakira.

També denuncia un "prejudici masclista" en contra seu. "Si el cantant hagués sigut un home nord-americà, s’hagués enamorat d’una espanyola i la visités regularment, em costa creure que l’Agència Tributària hagués considerat que tenia una intenció d’arrelament".

Notícies relacionades

L’artista remarca que va arribar a un acord amb la fiscalia per evitar el judici pensant en els seus fills. "Vaig prendre les decisions que vaig prendre per protegir-los, per ser al seu costat i seguir amb la meva vida".

Després d’arribar a l’acord judicial l’any passat, la justícia espanyola va arxivar al maig un altre procediment contra Shakira per frau fiscal per la seva declaració d’impostos el 2018, cosa que va posar fi a les seves causes penals a Espanya. Després de separar-se de Piqué el 2022, Shakira es va mudar l’any passat a Miami amb els seus dos fills, Milan i Sasha.