Aquestes són les obres de teatre que no t'has de perdre a Barcelona aquesta tardor

La Villaroel, el Teatre Goya, El Teatre Romea i el Teatre Condal, tots ells gestionats pel Grup Focus, han presentat les seves propostes per a la temporada 2024-2025

Escape Room 2 de Joel Joan i Hèctor Claramunt tornarà a la taquilla del Teatre Comtal

Escape Room 2 de Joel Joan i Hèctor Claramunt tornarà a la taquilla del Teatre Comtal / Cedida / Grup Focus

8
Es llegeix en minuts
Pep Canals

El teatre català viu un dels seus millors moments. L'any 2023 va batre rècords amb més de 2,8 milions d'espectadors i una recaptació de 86 milions d'euros. La temporada de teatre 2024-2025 a Barcelona arriba trepitjant amb força i carregada de sorpreses. I és que l'èxit del sector no és una casualitat. Les taquilles de les principals sales de la ciutat comtal comptaran amb propostes molt atractives per a tots els públics.

El Grup Focus, que gestiona a Barcelona La Villarroel, el Teatre Goya, el Teatre Romea i el Teatre Condal, ha presentat les seves apostes per al primer tram de la temporada. Propostes marcades per grans produccions com a ‘Escape Room 2’ de Joel Joan i Hèctor Claramunt, clàssics com a ‘L'adversari’ o ‘Tirant lo Blanc’, amb noms de primer nivell com Lola Flores (‘Poncia’), Pepón Nieto (‘La Comedia de los Errores’), Beth (‘El fil invisible. El musical’) o José Sacristán (‘La colección’), a més de propostes innovadores i de gènere documental que mouran consciències com ‘Altsasu’, ‘Nadia’ o ‘Jauría’.

Una temporada que va arrencar el 28 d'agost amb històries que prometen enganxar a l'espectador a la butaca i que comptarà amb gèneres per a tots els gustos. Històries d'amor, monòlegs, drames i comèdies. Moltes d'elles produccions en les quals Focus ha col·laborat i ha apostat d'inici a fi.

Una història d'amor sobre gent imperfecta a La Villarroel

‘Les Mans’, el text de Llàtzer García dirigit per Sílvia Munt que es va estrenar aquest estiu a La Villarroel, va ser l'encarregada d'obrir la temporada 2024-2025 de la sala de Focus el passat 3 de setembre. Una història d'amor interpretada per Raquel Ferri (Paula) i Ernest Villegas (Isaac), que narra les experiències d'una parella, tots dos professionals del cinema (ella directora i ell actor), en la qual hauran de superar un conflicte laboral deixant a un costat els egos.

Una escena de 'Les Mans', obra que obrirà la temporada de La Villaroel /

Cedida / Grup Focus

Històries emotives que t'arribaran al cor

La segona estrena de la temporada de La Villarroel arribarà el 7 de setembre amb L’Enterrador, una obra que desentranya la història de Leoncio Badía Navarro, l'enterrador de Paterna, un testimoni sobre els horrors de la Guerra Civil i la posterior repressió Franquista. Pepe Zapata interpreta a aquesta figura en un monòleg dirigit per Gerard Vázquez. Una obra que va ser premiada a l'espectacle més innovador en el Festival Internacional de Teatre i Arts de Carrer de Valladolid l’any 2024.

Pepe Zapata a 'L'Enterrador' /

Cedida / Grup Focus

El 28 de setembre arribarà a la Villarroel ‘Rose’, una obra internacional de Martin Sherman, adaptada i dirigida aquí per Daniel Anglès. Carme Sansa és l'encarregada de donar-li vida a Rose, la protagonista ucraïnesa d'aquest monòleg que repassa el segle XX i les seves dures experiències.

Després d'anys apareixent en els cartells d'altres sales de la ciutat comtal, La Villarroel estrenarà, el 29 de setembre, ‘Nadia’, un documental escènic dirigit per Carlos Fernández Giua i interpretat per Nadia Ghulam (protagonista de la història), el mateix Fernández i Eugenio Szwarcer, que també s'encarrega de l'escenografia. ‘Nadia’ és una història autobiogràfica sobre la vida de la protagonista a Kabul des de la intervenció soviètica i fins a l'arribada dels Talibans, i que ‘a posteriori’ narra el seu present a Barcelona. Un diàleg entre cultures.

Una escena de Nadia /

Cedida / Grup Focus

La primera part de la temporada de La Villarroel també comptarà amb Un matrimoni de Boston, l'obra de David Mamet, dirigida per Josep Maria Mestres i interpretada per Emma Vilarasau, Marta Marco i Emma Arquillué. Una comèdia que dissecciona els convencionalismes d'una relació poc convencional. S'estrenarà el 12 d'octubre.

'Un Matrimoni de Boston' s'estrenarà el 12 de octubre /

Cedida / Grup Focus

Espectacles per a tots els gustos al Teatre Goya

Després d'esgotar les entrades durant el Grec Festival de Barcelona, el Teatre Goya va començar la seva temporada amb ‘Poncia’, l'obra interpretada per Lolita Flores i que, segons la mateixa protagonista, va ser un paper que Lola Flores (La Faraona) es va quedar amb l’espineta d'interpretar. ‘Poncia’ és un ‘spin-off’ de ‘La Casa de Bernarda Alba’ de Federico García Lorca que posa el focus en els diàlegs de la criada després de la mort d'Adela. Un monòleg escrit per Luis Luque.

Lolita Flores a 'Poncia' /

Cedida / Grup Focus

El 18 de setembre, arribarà, procedent del Teatre Romea, ‘Jauría’, la ficció documental sobre el mediàtic judici de la ‘manada’ de Pamplona. L'obra de Jordi Casanovas, dirigida per Miguel del Arco i interpretada per l’Ángela Cervantes, Quim Ávila, Francesc Cuéllar, l’Artur Busquets, Carlos Cuevas i David Menéndez narra un dels capítols més foscos de la història recent. Un cas que va marcar un abans i un després i va obligar a revisar i canviar el codi penal.

Una escena de Jauría /

Cedida / David Ruano

El teatre de Focus comptarà també amb una versió d'un clàssic de William Shakespeare. El 22 d'octubre s'estrenarà ‘La Comedia de los Errores’, versionada per l’Albert Boronat i dirigida per l’Andrés Lima. Una enrevessada comèdia clàssica que tindrà a l'espectador immers en l'obra i que està interpretada per Pepón Nieto, l’Antonio Pagudo, Fernando Soto, Rulo Parto, l’Avelino Piedad i l’Esteban Garrido.

Pepón Nieto a 'La Comedia de los Errores' /

Cedida / Grup Focus

L'adaptació teatral de l'èxit de vendes de Míriam Tirado

La cantant Beth tornarà als escenaris amb l'estrena el 17 de novembre ‘d’El fil invisible. El Musical’, una versió musical del llibre infantil de Míriam Tirado. La història segueix la Nura, una nena que descobreix un fil que la connecta amb les persones que estima més enllà del temps i l'espai, intentant recuperar el somriure del seu company Àlex. Una obra que, a més de Beth, té en el seu elenc l’Alba Serrano, l’Aina da Silva, Rubén Albadalejo, Sergi Espina, Javi Vélez i Marina Requero.

'El fil invisible. El Musical' està inspirat en el llibre de Míriam Tirado /

Cedida / Grup Focus

José Sacristán torna al Teatre Romea per a obrir temporada

L'arrencada de temporada del Teatre Romea comptarà amb quatre propostes immillorables. El 28 d'agost va arrencar la seva programació amb l'estrena de ‘La Colección’ de Juan Mayorga. Aquesta obra interpretada per José Sacristán, Ana Marzoa, Ignacio Jiménez i Zaira Montes narra les aventures d'una parella anciana sense descendència que vol llegar la seva col·lecció més preuada a algú que s’hi faci càrrec. Una història sobre el pas del temps.

José Sacristán i Ana Marzoa en una escena de 'La Colección' /

Cedida / Grup Focus

Espectacles basats en fets reals

L'1 d'octubre, arribarà al Romea una obra que Vox va intentar boicotejar a Madrid. ‘Altsasu’, dirigida per María Goiricelaya analitza els secrets d'un cas mediàtic que va condemnar a vuit persones a penes d'entre 2 i 13 anys de presó per l'agressió a dos guàrdies civils en la localitat navarresa. Una obra interpretada per Nagore González, Egoitz Sánchez, Aitor Borobia i Ane Picaza.

Una escena de 'Altsasu' de María Goiricelayam /

Cedida / Grup Focus

D'altra banda, el 10 d'octubre arribarà a les taquilles del Romea ‘L’adversari’ d'Emmanuel Carrère. Una versió del clàssic dirigida per Julio Manrique i interpretada per Pere Arquillué i Carles Martínez. Una història basada en fets reals que va inspirar a l'autor en el seu moment per a escriure una de les seves millors obres.

Pere Arquillúe i Carles Martínez a 'L'Adversari' un clàssic d'Emmanuel Carrère /

Cedida / Grup Focus

El 31 d'octubre, s'estrenarà un altre clàssic. Joan Arqué portarà la versió de Marius Serra de Tirant lo Blanc’ amb música de Judit Neddermann i amb un elenc format per Rubén de Eguía, Laura Aubert, Judit Neddermann, Moha Amazian, Neus Ballbé, Clara Mingueza, Ireneu Tranis i Agnès Jabbour.

Una escena de 'Tirant lo Blanc' /

Cedida / Grup Focus

‘Escape Room 2’ de Joel Joan i Hèctor Claramunt torna al Teatre Condal

El Teatre Condal manté la seva aposta per les obres de comèdia i inaugura temporada el 20 de setembre amb un dels seus èxits més aclamats: ‘Escape Room 2. Aquesta obra de Joel Joan i Hèctor Claramunt es va estrenar al desembre del 2023 per a seguir els passos de la seva primera part, un èxit de taquilla amb quatre temporades i més de 200.000 espectadors a la seva esquena.

En la segona part de la saga l’Edu (Joel Joan i Xavi Mira), Marina (Paula Vives i Marta Codina), Rai (Oriol Casals i Roger Batalla) i Vicky (Agnès Busquets i Mónica Pérez) donen vida de nou a les parelles, una d'elles ja trencada, que van haver d'enfrontar-se als misteris de la primera part, caient de nou en el parany. Un thriller còmic que, a més, com ja va succeir en la primera part de la saga, porta reflexions sobre temàtiques actuals. A més, la producció d’Arriska, Nakatomi i Focus és una veritable obra d'enginyeria escenogràfica sota la batuta d'Enric Planas. Un element que, sens dubte, la converteix en una experiència vibrant per als espectadors.

'Escape Room 2' és la seqüela d'una primera part que va ser tot un èxit /

Cedida / Grup Focus