LA TORNADA DELS GERMANS GALLAGEHR

La tornada d’Oasis desferma la bogeria al seu Manchester natal

«Els conec des de sempre. Vaig créixer aquí com ells», diu una clienta d’una botiga de discos

«Organitzem una festa per celebrar la tornada», explica el propietari d’un bar 

Els seguidors de la banda britànica han rebut amb entusiasme l’ambiciosa gira prevista per a l’any vinent malgrat el caos desfermat amb la venda d’entrades. «Ningú esperava una cosa així», assegura un veí del barri de Burnage. 

La tornada d’Oasis desferma la bogeria al seu Manchester natal
4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Fa alguns mesos que el tranquil barri de Burnage, al sud de Manchester, és més freqüentat de l’habitual. L’aparició d’un enorme mural dels germans Gallagher el juny passat en una de les parets del veïnat va actuar com un presagi de l’anunci que havia d’arribar: la tornada de la mítica banda Oasis als escenaris 15 anys després de la seva accidentada separació. Des d’aleshores, centenars de fans s’han acostat a aquest barri, on van créixer els dos germans, com si fos un punt de pelegrinatge necessari per confirmar que la tornada d’una de les bandes de pop més emblemàtiques del Regne Unit no és un miratge, sinó que és més real que mai.

El mural està ubicat a la paret lateral de Sifters Records, la icònica botiga de vinils de segona mà que solien freqüentar Liam i Noel Gallagher en la seva adolescència. "Solien venir quan van començar a tocar a principis dels 90. No sabíem res d’ells fins que van treure el seu primer single, Supersonic, i llavors ens vam adonar de qui eren", explica el propietari, Peter Howard, al capdavant del negoci des del 1977. Howard, conegut al barri com Mr. Sifter, es mostra sorprès per la tornada de la banda i per l’enorme expectació que ha causat la seva gira pel Regne Unit i Irlanda el pròxim estiu. "Ningú esperava una cosa així. Aquestes coses solen predir-se amb temps però en aquest cas ha sigut tota una sorpresa", assegura.

A l’exterior del local, l’Ella i la Hafsa esperen impacients que acabi la sessió de fotos que una marca de roba esportiva ha organitzat davant el mural. Les dues tenien tot just tres anys quan els Gallagher van decidir separar els seus camins el 2009, però això no els ha impedit fer d’Oasis una de les seves bandes de referència. "Conec la banda des de sempre perquè vaig créixer aquí, igual que ells. A mesura que vaig anar creixent em vaig anar introduint de mica en mica en el pop britànic amb els meus amics i em vaig adonar que són simplement increïbles", assegura la Hafsa poc abans de fer-se una foto amb la cara dels seus ídols. "Estic molt emocionada per la tornada, espero que en algun moment llancin cançons noves", afegeix.

Festes temàtiques

Al bar Definitely Maybe de la petita ciutat de Bolton, situada a pocs quilòmetres de Manchester, la notícia sobre la tornada d’Oasis va ser rebuda gairebé com un miracle. "Vam organitzar una festa el cap de setmana passat per celebrar-ho i només les persones amb articles de la banda podien entrar. Es va omplir de gom a gom", explica l’encarregat, Stuart Holdstock, mentre mostra els innombrables quadres i fotografies dels germans Gallagher que pengen de les parets del local. El negoci va obrir poc després de la pandèmia i des d’aleshores s’ha convertit en un punt de referència per als amants d’Oasis. "Els amos també són dos germans i també s’anomenen Gallagher, però no són família", assegura entre rialles.

Aquest bar, l’únic exclusivament dedicat al grup a Anglaterra, ha organitzat quatre esdeveniments el mateix dia dels concerts a Manchester i està contractant autobusos per traslladar els fans fins a Heaton Park, on tindran lloc els espectacles. "La idea és fer una copa al bar abans del concert i tornar aquí per seguir la festa quan acabi", assegura Holdstock, que afegeix que ja tenen 400 places reservades, algunes de persones procedents de països com Austràlia, Nova Zelanda o Itàlia. La febre per la tornada d’Oasis ha arribat a tots els racons del món: s’estima que prop de 10 milions de persones de més de 150 països van mirar d’aconseguir una entrada el dia que van sortir a la venda, segons el portal Music Business Worldwide.

Preus abusius

L’alta demanda per a la vintena de concerts programats fins ara ha disparat els preus i ha provocat nombroses queixes dels fans. La web de la banda es va col·lapsar els dies previs a la venda oficial, mentre cada vegada més usuaris estan denunciant pràctiques abusives de les cadenes hoteleres i dels portals de venda d’entrades per internet. L’última polèmica l’ha protagonitzat l’empresa Ticketmaster per aplicar un "preu dinàmic" que fluctua en funció de la demanda, una cosa que ha elevat l’import de les entrades a més del doble del preu fixat inicialment.

Notícies relacionades

La situació ha obligat a intervenir l’Autoritat dels Mercats i de la Competència britànica (CMA, per les sigles en anglès), que ha obert una investigació per determinar si Ticketmaster ha violat les lleis de protecció dels consumidors. L’organisme regulador reconeix que els preus dinàmics "no són il·legals en si mateixos", però adverteix que les empreses "no poden enganyar els seus clients i han de ser transparents" sobre com es fixen els preus. La banda, per la seva banda, ha negat estar implicada en aquesta pràctica i afirma que les decisions sobre el valor de les entrades estan enterament en mans dels promotors dels espectacles.

L’enorme expectació creada per la reconciliació dels germans Gallagher ha arribat fins a la petita botiga de Mr. Sifter, on mitja dotzena de persones busquen entre les lleixes de discos les gravacions d’altres mítiques bandes locals com Stone Roses o Joy Division. "Alguns clients m’han demanat selfies i fins i tot he firmat alguns autògrafs. Ha sigut divertit, sembla que sigui jo el que fa la música", explica sense deixar de riure. El veterà propietari reconeix sentir-se avergonyit per tenir tan sols un cedé d’Oasis a la venda. "El venc a 4,99 lliures [poc més de cinc euros]", assegura. Els fans de la banda poden respirar alleujats: aquí encara no han arribat els preus dinàmics.