Nous rostres assalten el teatre, el cine i les sèries

Avui les trajectòries dels intèrprets es disparen de l’àmbit local al global en qüestió de setmanes

Dues de les pel·lícules més esperades de la tardor tenen com a protagonistes dues actrius novíssimes

Per primer cop en la història, el Teatre Nacional de Catalunya estrena temporada amb un musical

El nou ‘Mar i cel’, que s’estrena el 14 de setembre, ja porta venudes 122.000 entrades

La televisió tradicional, els escenaris i les múltiples plataformes de ‘streaming’ comparteixen actors joveníssims que veuen catapultades les seves carreres a una velocitat de vertigen

El actor Martí Cordero.

El actor Martí Cordero. / EPC

3
Es llegeix en minuts
Abril Rocamora

Per primera vegada en la seva història, el Teatre Nacional de Catalunya estrenarà temporada amb un musical. Feia 20 anys, des de l’última vegada que es va veure allà Mar i cel, que l’orquestra de la Sala Gran no s’omplia de músics tocant en directe. Falten pocs dies per disfrutar d’Ànima, una història ambientada a les bambolines del Hollywood dels anys 30 sobre com de difícil que ho tenien les dones per obrir-se camí en la indústria del cine. L’obra, escrita per quatre amics i fans irredempts del musical (tres dels quals també hi actuen, per cert), està protagonitzada per un joveníssim elenc en el qual destaca Paula Malia. A molts els sonarà la seva cara perquè va interpretar una de les inseparables amigues de Valeria, la popularíssima sèrie de Netflix basada en les també popularíssimes novel·les d’Elísabet Benavent.

El cas de Malia, que alterna el teatre ballat i cantat en català amb una sèrie que durant tres temporades va estar entre les més vistes per milions d’espectadors en països com França, l’Argentina i Mèxic, s’ha convertit en la nova normalitat per a molts joves actors. Avui les trajectòries dels intèrprets es disparen de l’àmbit local al global en qüestió, de vegades, de setmanes. La televisió tradicional, els escenaris de teatre, el cine i les plataformes de streaming comparteixen rostres joveníssims i catapulten carreres en un tres i no res.

La nova ‘Élite’

Un cas semblant és el de Martí Cordero, sortit de l’escola de teatre Eòlia, de 22 anys: en poc temps ha passat de guanyar el premi Butaca pel seu paper a Dirrrty Boys que es va veure al Teatre Akadèmia (una sala on caben 80 persones) a ser un dels protagonistes d’Olympo, la nova sèrie adolescent de Netflix que s’ha començat a rodar aquest estiu i que molts veuen com la nova Élite.

La temporada que comença està plena de cares noves, rostres per descobrir amb què ens anirem familiaritzant. Com per exemple el de Marwa Bakhat, d’origen magribí i veïna de la Trinitat Vella, actriu emergent (a més de llicenciada en Criminologia) que ha sigut reclutada per Netflix per a la seva gran aposta de la tardor Respira, en què comparteix protagonisme amb Blanca Suárez i Nawja Nimri.

Tampoc s’han de perdre de vista els nous Saïd i Blanca de Mar i cel, que interpretaran Jordi Garreta i Alèxia Pasqual. Garreta havia passat pel musical El médico i va tenir un petit paper a Cuéntame. Pasqual va ser finalista de la segona temporada d’Eufòria, el talent show de TV3. "Són gent molt preparada, es van presentar mil persones al càsting i la selecció va ser duríssima, hi havia gent molt bona", recordava Anna Rosa Cisquella fa uns dies sobre l’emblemàtic musical català, que ja porta 122.000 entrades venudes i s’estrena el pròxim 14 de setembre.

Notícies relacionades

Garreta i Pasqual no són les úniques cares noves que tenen davant seu el repte d’haver de defensar uns projectes d’altura malgrat la seva curta carrera. Dues de les pel·lícules més esperades d’aquesta tardor, els nous treballs de Mar Coll i Belén Funes, tenen com a protagonistes dues actrius novíssimes, una de les quals és debutant al 100%.

Laura Weissmahr, a qui vam veure en la primera pel·lícula d’Elena Martín, Júlia ist, i al videoclip Perra, de Rigoberta Bandini, és la protagonista de Salve Maria, l’esperada adaptació de Coll de Las madres no, la brillant novel·la de Katixa Aguirre sobre el costat més fosc de la maternitat. I Belén Funes, que va enlluernar crítica i públic amb La hija de un ladrón (va guanyar als Goya, als Gaudí i a Sant Sebastià), torna amb Los Tortuga, història d’una família andalusa que emigra a Barcelona. La seva protagonista és la desconeguda Elvira Lara. És la seva primera pel·lícula.