La Trini, Criminologia i Netflix
«May s’allunya de la idea de submissió femenina que es té de la cultura musulmana», diu
Marwa Bakhat té a la sèrie ‘Respira’ el seu primer gran paper. L’actriu es va forjar al teatre de base al barri barceloní de la Trinitat Vella i es va treure la carrera de Criminologia, per si de cas, abans d’apostar a tot o res per la interpretació.
Marwa Bakhat (Barcelona, 1998) dedicava el temps de l’assignatura Alternativa a Religió a escriure una cosa semblant a un guió. Cursava "cinquè o sisè de primària", explica, a l’escola Ramón y Cajal de la Trinitat Vella, actualment integrada a l’institut escola Rec Comtal. En aquesta matèria indefinida cada centre feia més o menys el que li donava la gana, per no dir cada alumne, de manera que no hi ha res estrany en l’activitat de Bakhat. El que ja és més estrany, gairebé de conte de fades, és que el director reparés en el que estava escrivint l’estudiant i aconseguís els mitjans per convertir-lo en una pel·liculeta. "De tota la vida", vaja, Bakhat s’havia volgut dedicar al món de l’espectacle.
May, a la sèrie Respira, és el seu primer paper amb impacte popular. Malgrat la seva primerenca vocació artística, Bakhat va arribar al personatge després de llicenciar-se en Criminologia Forense. Quatre anys a la universitat. "Als membres de la meva generació se’ns va inculcar que si estudiàvem una carrera tindríem la vida solucionada –reflexiona–. Després et trobes persones que van pel quart màster i no hi ha manera que aconsegueixin una feina. Jo vaig fer Criminologia amb un objectiu molt clar: treure-me-la. I estudiar interpretació després". Ho va fer a La Bobina, a Gràcia. Criminologia ha resultat ser útil per a la seva carrera d’actriu. "La base de Dret em va ensenyar a clavar els colzes i a relacionar pols. Són uns estudis que et permeten analitzar un personatge i fer-te una idea de com el veurà la societat". Ja de broma, diu Nakhat: "A veure si em cau un paper de poli".
Una bona feina cultural
Bakhat és reticent a treure partit èpic dels seus orígens a la Trinitat Vella, la Trini, any rere any un dels barris més pobres de la capital catalana. "Vaig tenir una infància i una adolescència bastant felices allà. Una infància i una adolescència qualssevol. El que està clar és que amb polítiques públiques de base tot millora. Al centre cívic es feia una bona feina cultural i el circuit Barcelona Districte Cultural [creat el 2017], en què vaig tenir el plaer de treballar, va ser un impuls".
Va ser el seu coetani Dani Ruiz, belluguet sociocultural batejat per Helena López en aquest diari com "l’Almodóvar de la Trini", que va orientar Bakhat. "Quan el vaig conèixer, li vaig preguntar: ‘¿On es fa teatre aquí?’ I em va portar a La Jarra Azul". La Jarra Azul és una associació fundada el 1999 i que té diverses companyies de teatre. Per si no fos prou, organitza la mostra de curtmetratges Dr. Mabuse des de l’any 2002. En el si de La Jarra Azul va començar a fer teatre Bakhat. Amb 16 anys, va començar a treballar a l’empresa de gestió d’espectacles Puça Espectacles. En regidoria, en producció.
Bakhat no és que sigui reticent a parlar de la seva família, és que passa de parlar de la seva família: "No vull fer públiques vides que no són la meva". Però informa que estan "contentíssims" amb el seu paper a Respira i que sempre ha tingut el seu suport per ser actriu.
Trencar estereotips
El seu personatge a la sèrie de Netflix sembla dissenyat per trencar estereotips sobre la dona d’orígens magribins. "Ep: el hijab també el podria portar una asiàtica de cultura musulmana". Tocat. "En qualsevol cas, és important trencar prejudicis sobre la immigració i en aquest sentit May és una dona independent, que té vida pròpia i que s’allunya de la idea preconcebuda de submissió femenina que es té de la cultura musulmana".
L’actriu, per si de cas, creua els dits: "Tot i que a Respira tenia sentit, esperem que a partir d’ara no em truquin només per fer d’àrab. Donem l’oportunitat als negres, baixos i grassos perquè no facin només de negres, baixos i grassos".
Notícies relacionadesLa intèrpret no va saber fins al primer dia de feina amb qui rodaria a Respira. Sí que sabia que era un drama mèdic produït per El Desorden Crea i que "tenia molt bona pinta" i era "una aposta forta". Però no que es trobaria actuant al costat de Najwa Nimri, Aitana Sánchez-Gijón, Blanca Suárez, Manu Ríos i Borja Luna. Una vegada passat l’ensurt: "La veritat és que em vaig sentir com un peix a l’aigua. T’oblides dels estatus i treballes només amb persones a qui els agrada la seva feina".
Bakhat recorda que, a banda de les estrelles conegudes, també actuen a Respira Ana Rayo, Javier Ballesteros i Macarena de Rueda. "Ha sigut un plaer". L’actriu està a l’espera de confirmació de projectes i, sobretot, disfrutant de l’èxit de Respira ("m’ho està donant tot").
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista