Desafiant l’edatisme

La gala ‘Catalunya Aixeca el Teló’, la gran festa del teatre, es va celebrar ahir a la nit a Sant Cugat amb la idea d’una oferta per a tothom, sense importar la generació. Dagoll Dagom va rebre la Menció Honorífica.

Desafiant l’edatisme
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Nit d’alegria, fins i tot tocant ferro, la d’ahir al Teatre Auditori de Sant Cugat, amb bon humor, molta música i reivindicació de la professió interpretativa a la gala Catalunya Aixeca el Teló. La precedien els bons números, aquests tres milions d’espectadors i 92 milions d’euros de recaptació, xifres rècord de la temporada 2023-2024, que tots els partícips de l’espectacle es van conjurar a superar en aquest nou curs.

Va ser una gala dinàmica, imaginativa i amb accents irònics, que no va donar treva a partir del guió i direcció de Paco Mir i d’una successió de presentadors que van jugar a usurpar tota l’estona el rol principal a Carme Conesa. Començant per una Mercè Martínez que es va llançar a cantar Comedy tonight, de Stephen Sondheim, i que va entaular diàlegs amb col·legues com Lloll Bertran, Laura Conejero, Joan Pera i Jordi Banacolocha. La 23a edició d’aquesta gala organitzada per l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), els teatres públics de Barcelona i l’Associació d’Actors i Actrius de Catalunya va atraure altes autoritats, entre elles el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el del Parlament, Josep Rull.

Notícies relacionades

La idea d’una oferta teatral per a tothom, creuant les generacions, va esquitxar la gala des de la mateixa referència dels presentadors a la seva edat: "A prop dels 50", va confessar Mercè Martínez, davant els 34 d’Artur Busquets i els 22 d’Aina Quiñones, que va dirigir la mirada al 22 de març del 2025, jornada de la segona campanya Cap butaca buida. "L’any que ve s’hi afegiran més teatres i farem overbooking com els avions", va fer broma. Van centrar els focus figures com Jorge Blass, la companyia de teatre familiar Xirriquiteula, el pallasso Tortell Poltrona i la coreògrafa i ballarina Montse Colomé, amb el seu número de step dancing, que ve a ser, va dir, "entre caminar i ballar".

Com a clímax, la Menció Honorífica per a Dagoll Dagom per les seves cinc dècades de servei, recollida per Joan Lluís Bozzo, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel. En tots aquests anys, la companyia "ha intentat demostrar que el teatre musical pot contribuir a la recuperació del gran públic a les nostres platees", va destacar Cisquella. I després d’una seqüència d’èpica sonora de Mar i cel, a càrrec de l’Original SoundTrack Orchestra (dirigida per Joan Vives), Carme Conesa va tancar la nit amb un missatge antiedatista: "Pots tenir-ne 63, però la teva sensació tèrmica és de 23 i punt", va perjurar, i el cant col·lectiu de Forever young, l’èxit d’Alphaville, li va donar la raó.