Club d’estil

"Encara no conec cap home ‘influencer’ de l’ordre i la neteja

La Marie Kondo espanyola, Begoña Pérez, famosa creadora de contingut antitaques i petits drames domèstics, publica el seu segon llibre, ‘Los trucos de La Ordenatriz’, mentre triomfa a la tele en el programa de Sonsoles Ónega.

«La ‘fórmula màgica’ no té autoria, és una cosa de tota la vida. El que jo he aportat són les proporcions» 

"Encara no conec cap home ‘influencer’ de l’ordre i la neteja
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos anys després de convertir-se durant setmanes en un fenomen de vendes en Planeta, Begoña Pérez Díez de los Ríos (Madrid, 1974) torna a la càrrega amb Los trucos de La Ordenatriz, un nou volum amb "solucions de la A a la Z per a petits drames domèstics". Concretament 130 receptes per donar resposta a les preguntes que li plantegen diàriament els més d’1,6 milions de seguidors que acumula a Instagram (@la_ordenatriz).

Taques de bolígraf, de xocolata, de maquillatge o de sang [una dada curiosa que explica, per exemple, "l’aigua calenta la coagula i la fixa (...), si és recent, sortirà amb aigua freda o aplicant una mica de gel (...). També va bé aigua oxigenada i bicarbonat, deixar 30 minuts i rentar"], embussos, ruptures, destenyits... No hi ha res per al que no tingui solució aquesta mare de set fills, organitzadora professional, publicista..., també coneguda com la Marie Kondo espanyola, la dona que amb els seus tips i la seva famosa fórmula màgica contra les taques està traient de més d’un problema molts espanyols.

"El meu objectiu mai ha sigut explicar-vos el secret de com tenir la casa impecable les 24 hores del dia, sinó donar-vos la tranquil·litat que tot (o gairebé tot) té solució", explica Begoña, que continua ocupant-se ella mateixa del seu compte i contestant als 1.500 missatges que rep diàriament, cosa que li ocupa quatre o cinc hores de la seva jornada.

Per si amb tot això no fos poc, ara, a més, ha fet el salt a la tele. El canal de televisió Enfamilia, d’AMC Selekt, emet la sèrie Los tips de La Ordenatriz, la seva primera producció original, i també participa a Y ahora Sonsoles, el programa d’Atresmedia de Sonsoles Ónega, juntament amb altres col·laboradors estrella, com l’acabada de fitxar Ana Obregón. ¿Què més pot incloure La Ordenatriz?

"Tinc sort perquè soc hiperactiva i quan una tasca comença a fer-se’m pesada procuro treure-me-la de sobre al més aviat possible. Soc així de pràctica", explica a aquest diari esprement els minuts que té lliures durant el trasllat del taxi que la porta des de casa seva fins a la seu de Planeta, a Madrid, per planificar les pròximes presentacions del seu nou llibre.

Tot i tenir un immens club de fans, al qual els seus consells ha canviat la vida, Begoña sent "com si hagués ajudat la veïna del costat". "M’arriben missatges de moltíssim carinyo, perquè al final es tracta de cuidar el que és nostre i els nostres, perquè no només ens vestim per a nosaltres mateixos, sinó per a la resta també. Volem donar bona imatge", considera.

Fa uns anys va considerar patentar la seva famosa fórmula màgica. "La gent em demanava que ho fes, per comprar-la ja feta, per la falta de temps que tenim tots", explica, però al final va desistir. "El nom ja estava inventat i jo la vaig agafar d’una altra noia. Algú em va dir que la fórmula estava a ForoCoches des de feia 13 anys –recorda–. No té autoria, és una cosa de tota la vida, de les àvies. El que jo he aportat són les proporcions, i solucions per si la gent es passa amb el sabó. Hi ha vegades que volem arreglar una cosa i l’acabem espatllant".

Sana competència

Sabedora que al sector de l’ordre i neteja hi ha molta competència, Begoña defensa que en realitat cada una té el seu públic. "Jo soc una persona gran, analògica, i se’m nota l’empatia, la proximitat. Quan una persona m’escriu, jo contesto a aquesta persona, no a un perfil", reconeix.

En el seu cas, la seva "mentora" va ser la gallega Vanesa Travieso, àlies Pon Orden, una altra coneguda influencer de l’ordre i conferenciant motivacional. Però l’èxit de Begoña l’ha convertit per mèrits propis en la Marie Kondo espanyola. "Encara no he conegut cap home influencer de l’ordre i la neteja", confessa ella, que ja fa un temps que és al sector, concretament des que el març del 2019 va obrir el seu compte d’Instagram i es va fer creadora de contingut. "No crec que sigui per una qüestió de vergonya, sinó de hobbies. A més, la majoria de públic a Instagram són dones. Quan vaig començar, un 2% dels meus seguidors eren homes, i ara en tinc més del 6%. No està malament", observa orgullosa.

Confessa que ja no té temps per organitzar cases, una feina per la qual abans cobrava entre 40 i 50 euros l’hora ("per ordenar bé un armari es necessiten unes tres hores", apunta). "Tot i que continuo ajudant alguns famosos que m’ho han demanat", revela. I fins allà pot llegir Begoña, ja que les celebrities li han demanat "discreció". I ella no deixa anar ni una paraula.

Per a la resta de mortals La Ordenatriz no té problemes a compartir els seus trucs. "Per a ella, el pitjor són els destenyits en roba de color, perquè en roba blanca és molt fàcil –diu–. El millor és no rentar la peça per veure si es treu. Abans, el millor és ruixar amb laca i immediatament ficar-la a la rentadora amb dos grapats de sal i un vas de vinagre".

Notícies relacionades

I si vostè acaba de tornar a l’oficina després de les vacances i vol posar a punt la seva ampolla reutilitzable, La Ordenatriz té la solució: "Per netejar i treure olors, una mica de rentaplats, bicarbonat, vinagre i l’ingredient estavella, uns grans d’arròs, per agitar bé l’ampolla i arribar a tots els racons. I es deixa destapada tota la nit".

"