‘Rapa’, assassinats, segrest i debat sobre l’eutanàsia

Javier Cámara i Mónica López tornen a protagonitzar la tercera i última temporada (avui a Movistar Plus+) d’aquest ‘thriller’ ambientat a Galícia.

‘Rapa’, assassinats, segrest i debat sobre l’eutanàsia
3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa dues temporades que un professor de Literatura malalt d’ELA i aficionat a les novel·les de misteri (Javier Cámara) i una sergent de la Guàrdia Civil (Mónica López) formen una estranya parella que està resultant d’allò més efectiva resolent crims. Malgrat tenir mètodes totalment dispars per obtenir pistes, junts han fet un tàndem perfecte a la sèrie Rapa a l’hora de trobar els culpables de diversos assassinats. Movistar Plus+ estrena avui la tercera i última entrega d’aquest thriller ambientat a Galícia, recentment guardonat en el FesTVal de Vitòria, en el qual la vida i la mort s’entremesclen més que mai.

Sobretot, perquè la malaltia degenerativa que pateix el personatge de Cámara es troba en un estat molt avançat, cosa que l’obliga a moure’s en cadira de rodes. "En cada temporada explorem diferents formes i raons de morir i de matar, i ens semblava molt interessant posar en el centre d’una història criminal un personatge que, des del principi, és conscient de la seva proximitat amb aquells cadàvers que investiga", explica Fran Araújo, cocreador de la sèrie juntament amb Pepe Coira i artífexs també d’un altre èxit de la plataforma, Hierro.

La investigació dels crims és, de fet, l’estímul que troba Tomás (Cámara) per seguir endavant temporada a temporada. Tot i que en aquesta última la sèrie porti a col·lació un debat tan delicat com l’eutanàsia, a causa de l’empitjorament de la salut del protagonista, alhora que el duo s’enfronta a dos nous casos: un segrest que afecta una poderosa família de la zona i un assassinat de què ha sigut acusat un vell amic del protagonista.

Convençut de la seva innocència, el professor retirat s’endinsarà en l’entorn de la drassana de Ferrol disposada a treure’l de la presó, sabent que potser és el seu últim cas. Aquesta investigació paral·lela el mantindrà una mica allunyat de la sergent que ha acabat convertint en la seva gran aliada. "Junts troben aquesta amistat impossible entre un ou i una castanya. Perquè mira que són diferents...", comenta Mónica López.

"El meu personatge és superconvencional, segueix el protocol en la seva feina, però en canvi troba un home que li fa pensar diferent", apunta l’actriu, que considera un encert que els creadors apostessin per l’amistat d’aquest duo i no per una història passional entre ells, com en moltes altres sèries. "Això de vegades és gairebé millor que un enamorament, perquè l’enamorament s’acaba", es justifica.

Una de les incorporacions de la temporada, en la qual repeteixen actors com Darío Loureiro (en el paper de Tacho) o Adrián Ríos (com a Bolaño), és Cristina Castaño. L’actriu que va donar vida a Judith a La que se avecina interpreta aquí la mare de la jove segrestada. "És una dona amb caràcter, acostumada a manar, amb autoritat, que sap portar una empresa, que sap negociar, però que ara es troba en una situació en la qual perd el control per complet perquè no sap com tractar amb un segrestador", avança l’actriu, que es confessa seguidora de Rapa des de la primera temporada. I més, estant rodada a la seva terra natal, Galícia. "Per a mi tenia un sentit especial estar en aquest projecte", confessa.

Notícies relacionades

Debut com a director

Mercedes Sampietro, Aida Oset, Sheyla Fariña, Xosé Manuel Esperante, Eva Barreiro, Miguel de Lira, Diego Anido i Aida Oset són altres de les incorporacions en el desenllaç de Rapa, en el qual, a més, el mateixa Cámara ha debutat com a director. L’actor dirigeix el tercer episodi dels sis que componen aquesta temporada.