‘En fin’ aborda l’apocalipsi amb humor negre i gamberro

Malena Alterio i José Manuel Poga protagonitzen aquesta comèdia de sis capítols de 30 minuts que Amazon Prime Video estrena avui.

‘En fin’ aborda l’apocalipsi amb humor negre i gamberro
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Què faries si sabessis que s’acosta la fi del món? ¿Sense un futur a la vista, faries coses que mai t’hauries plantejat per temor de les conseqüències? Aquesta és la pregunta que plana a En fin una comèdia que estrena avui Amazon Prime Video que aborda l’apocalipsi amb molt humor negre i gamberro, protagonitzada per l’última guanyadora del Goya a millor actriu, Malena Alterio.

Però la premissa de la sèrie, l’arribada imminent de la fi del món, es dilueix en el primer minut. De fet, tot s’inicia amb la constatació que el planeta gegant que havia de xocar i destruir la Terra s’ha desviat i això ha fet que la humanitat se salvi in extremis. Molts ciutadans que es van abandonar al desenfrenament han d’assumir ara els resultats dels seus actes.

Com Tomás (José Manuel Poga), que va deixar a l’estacada la seva dona (Alterio) i la seva filla (Irene Pérez) quan es va anunciar el trist futur de la Terra i, que al veure que l’apocalipsi no arribarà, mirarà d’obtenir el perdó de la seva família. "És un tipus molt patètic que al llarg de la sèrie pateix una revelació", resumeix Poga (El cuerpo en llamas, La casa de papel) sobre una ficció farcida de personatges d’allò més imperfectes.

Perquè Alterio també defineix el seu com una dona amb tanta por de canviar les coses "que ha de venir una apocalipsi perquè mogui peça". La seva manera de rebel·lar-se és veient la nova situació com una segona oportunitat, llançant-se peti qui peti a fer tot el que abans no s’havia atrevit.

Les situacions que planteja En fin a partir de llavors, al llarg dels seus sis episodis de 30 minuts, són d’allò més surrealistes... ¿O no? Perquè és fàcil comparar-ho amb la pandèmia que vam viure fa només quatre anys, tot i que David Sainz (Grasa, Malviviendo) i Enrique Lojo (El último show) els creadors de la sèrie, l’escriguessin abans que la covid confinés el planeta.

Paper higiènic

Notícies relacionades

"Hi ha un munt de conceptes que, de sobte, la pandèmia va posar sobre la taula i, sense que ho volguéssim, van connectar amb la nostra sèrie", explica Lojo. "A l’episodi tres veus el preparacionista que s’ha comprat un munt de coses i que està atresorant paper higiènic i després vam veure que hi va haver gent que va reaccionar d’aquesta manera. O el negacionisme", afegeix sobre una ficció que aborda un tema no gaire recurrent en la ficció espanyola.

"L’Enrique i jo som molt fans del gènere apocalíptic. Aquí estem molt acostumats que aquestes coses li passin a una família de Connecticut o al mateix president dels EUA, i a nosaltres ens agradava agafar tots aquests tòpics del gènere i barrejar-los amb el costumisme d’aquest país, i això ens ha portat a la comèdia", reconeix Sainz.