ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

Un ‘remake’ millor que l’original

Un ‘remake’ millor que l’original
1
Es llegeix en minuts
Desirée de Fez
Desirée de Fez

Periodista i crítica de cinema.

ver +

Fa dos anys es va estrenar en festivals de terror la pel·lícula Speak no evil (2022), dirigida pel danès Christian Tafdrup. No es va convertir en un fenomen, però sí que va generar cert rum-rum entre els fans del gènere. O l’estimen o l’odien. O, més ben dit, o estimen o odien la seva resolució, una seqüència final tan pertorbadora com problemàtica, i com aquest desenllaç es relaciona amb la resta de la pel·lícula. Per no revelar ni el final de l’original ni el de No parlis amb estranys (2024), el seu remake americà, no explicaré com acabava. Però és important assenyalar que James Watkins, director d’aquesta última, ha decidit canviar el final fins al punt que en dues pel·lícules germanes els dos primers actes es revelen sorprenentment diferents. I, també sorprenentment, la segona és millor que la primera.

Hi haurà qui enyorarà l’exabrupte final de la pel·lícula danesa. Final que, hi insisteixo, té els seus defensors. Però aquesta manté els encerts de l’original i, a més, és menys problemàtica i està menys descompensada que la primera. Un matrimoni burgès, pares d’una nena de 12 anys, accepten la invitació d’una parella que van conèixer durant unes vacances de passar un cap de setmana a la finca que tenen al camp. Aquest és el punt de partida de No parlis amb estranys, que, igual que la pel·lícula de Tafdrup, funciona molt bé en la seva manera de capturar el desconcert de la parella protagonista davant el comportament dels amfitrions.

El text és bo, Watkins, director de la magnífica Eden Lake (2008), resol amb molta picardia aquest joc entre la provocació i la incomoditat, i els actors, del primer a l’últim, estan esplèndids (menció especial a un magnífic James McAvoy). El final, plantejat en codis de survival, està allargat i perd puntualment la versemblança, però, al moure’s en els mateixos codis que la resta de la pel·lícula, funciona infinitament millor que l’abrupte final de l’original.

Notícies relacionades

‘No parlis amb estranys’

James Watkins (Estrena: 13/9)

Temes:

Cine