Enric d’Anglaterra celebra els 40 anys lluny de la família reial

Establert actualment a Califòrnia, qui fa anys era un dels membres més populars dels ‘royals’, ara és impopular entre els britànics i està aïllat de la seva família.

Enric d’Anglaterra celebra els 40 anys lluny de la família reial
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa 10 anys era un dels membres més populars de la família reial. Ara, establert a Califòrnia, el príncep Enric celebra avui el seu 40 aniversari sent impopular entre els britànics i aïllat de la seva família.

"Està completament aïllat i continuarà així. Qualsevol suggeriment d’una tornada, fins i tot amb un paper menor dins de la monarquia, em sembla completament irreal", va informar a AFP Pauline MacLaran, professora de la Universitat Royal Holloway.

"La confiança està trencada", afegeix el comentarista reial Richard Fitzwilliams. "No confien en ell, i sense confiança res és possible".

Els vincles del duc de Sussex amb la Firma (el sobrenom que rep la família reial britànica) es van debilitar el 2020, quan ell i la seva dona Meghan van abandonar els seus deures reials i es van mudar a Califòrnia.

¿Què va seguir? Una explosiva entrevista de la parella amb la nord-americana Oprah Winfrey en la qual van revelar que un membre de la família reial s’havia preguntat, quan Meghan estava embarassada, sobre el color de pell que tindria el seu fill Archie, i una minisèrie de Netflix molt crítica a finals del 2022.

El cop final va arribar a principis del 2023 amb la publicació, per part del príncep Enric, de Spare (En la sombra), una autobiografia intransigent i sense filtres.

El llibre, un gran èxit de vendes traduït a 16 idiomes i que es publicarà en format de butxaca a finals d’octubre, va ser vist com un atac en tota regla a la institució que el va veure néixer i als seus pròxims.

Enric apunta al seu germà, Guillem, que s’ha convertit en el seu "millor enemic", a la reina Camil·la, a la seva cunyada Kate, adorada pels britànics, i al seu pare, el rei Carles III. "Si hagués sigut possible arreglar les coses, ja s’hauria fet", va afirmar a AFP Mark Garnett, professor de la Universitat de Lancaster. Al febrer, Harry va assegurar a la cadena nord-americana ABC que estava "segur" que el càncer del seu pare podria reunir de nou la família reial. Uns dies abans havia pujat sol a un avió per fer-li una breu visita a Londres.

Notícies relacionades

Difícil reconciliació

"Crec que és molt ingenu respecte al mal que ha causat a la seva família", analitza Pauline MacLaran. Segons ella, si el rei pogués considerar tornar a connectar amb el seu fill, el príncep Guillem no estaria en aquesta línia. "No veig una reconciliació en un futur pròxim", diu el comentarista reial Robert Jobson, que compara els dos germans amb "dos cérvols que tenen les banyes irreparablement enredades".

Temes:

Netflix ABC