"Per tenir una bona salut cal expulsar entre 12 i 25 gasos al dia"
Va ser el primer català a introduir la psiconeuroimmunologia (PNI), una disciplina no reglada que estudia la interacció entre els processos psíquics i els sistemes immune, endocrí i nerviós. Els postulats de Xevi Verdaguer (Olot, 1975), autor de La teva salut comença aquí (Grijalbo), provoquen al·lèrgia en un sector de la medicina, però hi ha metges en el seu equip, no té forats a l’agenda en un any i ha fet un reset a la salut de gent com Sílvia Abril, Vanesa Lorenzo, Gemma Mengual i Luis Enrique.
¿Venim perjudicats per l’estiu?
Veig casos de deshidratació. Augmenta el cortisol –l’hormona de l’estrès–, que pot generar problemes digestius, contractures, irritabilitat i cicles menstruals irregulars.
¿I això com es detecta?
Ho saps perquè quan orines el pipí surt fosc –per la concentració de toxines– o transparent, perquè al beure molt, de cop, el cervell veu un perill de desequilibri en l’osmolaritat i et fa pixar ràpid el que has begut (l’aigua no s’absorbeix fins que passen dues hores). Per tornar els deutes amb l’hipotàlem, al llevar-se cal beure aigua que contingui minerals i prendre fruita com síndria o meló. L’orina ha de sortir de color groc clar.
Seguim amb els assumptes interns. El seu llibre comença pel "viatge d’un pet".
¡És importantíssim! Els aliments interactuen amb bacteris, arqueus i paràsits i generen gasos. En fabriquem al voltant d’un litre cada dia, i han de sortir. Per tenir una bona salut, cal expulsar entre 12 i 25 pets al dia (entre 4.000 i 9.000 a l’any).
¿Tants?
Sí. La gent que ingereix aliments fermentats i prou fibra tenen més quantitat de marcadors antiinflamatoris i els seus gasos –amb més metà i hidrogen– no fan olor malament. Els dels que prenen molta proteïna d’origen animal sí que fan olor, perquè porten sofre. En excés, pateixen problemes de dolor crònic, migranyes, pressió arterial baixa. Els gasos i la microbiota intestinal són un gran predictor de la salut present i futura.
¿Els excrements també són un llibre obert?
A l’analitzar les caques sé com està la microbiota intestinal. Segons l’escala d’excrements de Bristol, n’hi ha set tipus. Les 1 i 2 corresponen als que tenen tendència al restrenyiment, les 5, 6 i 7 són més pastoses o explosives. En el nivell 3 i 4, l’òptim, són xurros allargats de color marronós que s’enfonsen. La flotabilitat és important.
És una mica violent preguntar per això, ¿no?
¡En absolut! Sabem que en els excrements que floten hi ha un excés de metà, que està associat a migranyes, depressió, menor tolerància a l’estrès, dolor crònic i fibromiàlgia. Necessitem antibiòtics per reduir els arqueus –microorganismes que fabriquen metà–, o augmentar la bilis –el nostre "antibiòtic natural"– ingerint verdures amargues i greixos saludables. Per exemple, en comptes del bol de fruita i cereals per esmorzar, es recomanen ous o alvocat, i un cafè amb ghee o oli de coco. L’endemà, el "xurro" s’enfonsa.
¿Alguna clau menys... escatològica?
La nutrició, el descans, la connexió social, l’exercici físic i el bon descans nocturn són els pilars de la salut. N’hi ha prou amb fer anàlisi de saliva, orina, excrements, sang i poder pagar la festa. Això últim és el que més em preocupa. Per això escric llibres, per posar el que sé a disposició de tothom.
Doncs continuï amb el que sap.
És important la llum. El dia comença quan surt el sol –necessari per fabricar dopamina i noradrenalina– i acaba quan es pon, moment en què s’activa el sistema parasimpàtic, que ens ajuda a desinflamar el cervell. Però els llums led, mòbils, ordinadors i teles tenen una longitud d’ona que informa a l’hipotàlem que el dia és més llarg, i això altera el ritme circadiari. La llum blava –important de dia– no és saludable quan es fa fosc. Per tenir una bona assignació energètica cal seguir les ordres del matí i de la nit. Llum, menjar i interacció social són ordres que ajuden al descans nocturn.
¿Existeixen aliments top?
Notícies relacionadesHi ha òrgans que treballen de dia i d’altres de nit, i no existeixen nutrients perquè tot funcioni alhora. Si a l’aixecar-te prens cafè, no et saltes l’esmorzar i fas exercici, l’hipotàlem entén que de nit farà al revés. També és bo exposar-se al fred, el que posa la pell de gallina.
No foti.
S’activa el teixit adipós marró, que té la funció de la termogènesi. Exposar al fred els llavis, la planta dels peus i els palmells de les mans, on més terminacions nervioses tenim, informa al cervell que cal augmentar la temperatura corporal i les hormones de l’estrès. Si el teixit adipós marró no s’activa, per estar gras, prim o per viure eternament a 21 graus, no cremes glucosa i greixos de manera natural. També els baixen el fet de sopar aviat. I al dormir, el cervell s’ha de refredar quatre graus per fer una bona neteja de tòxics i millorar el sistema immunitari.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia