TVE torna a debatre a ‘59 segundos’ amb Gemma Nierga

El mític programa de La 1 torna aquesta nit (22.50 hores), 12 anys després, amb la periodista catalana al capdavant i més participació del públic.

TVE torna a debatre a ‘59 segundos’ amb Gemma Nierga
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa 20 anys es va estrenar a TVE un programa de màxima actualitat en prime time en què els tertulians tenien només 59 segons per exposar els seus arguments. No és que Mamen Mendizábal, la seva presentadora, els tragués el fuet, sinó que passat aquest gairebé minut el micròfon baixava i els participants es quedaven sense veu. I havien d’esperar pacientment el seu pròxim torn. Després es van encarregar de l’espai María Casado i Ana Pastor, i l’espai va sumar vuit temporades, prop de 300 programes, 1.500 convidats i audiències de fins al 30% de la quota de pantalla. A partir d’avui, dia 19 (22.50 hores), el mític espai de debat 59 segundos torna a La 1 amb la periodista catalana Gemma Nierga al capdavant i amb més participació del públic, tant el que es troba al plató com el que ho veu des de casa seva.

L’espai, que es va caracteritzar per oferir un debat polític plural, àgil, viu i dinàmic, torna renovat, però sense perdre la seva essència. Cada setmana hi haurà 12 tertulians que comptaran amb aquell temps per exposar la seva opinió sobre el tema tractat, convidats de tots els àmbits, però sempre relacionats amb els temes de l’actualitat (de la més rabiosa actualitat, ja que al ser l’espai en directe permet recollir-los). I incidint especialment en l’aspecte social. El primer programa, el d’avui, té un convidat que promet: el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, a més d’Andreu Buenafuente i Berto Romero, presentadors de la 72a edició del Festival de Sant Sebastià.

Brevetat i profunditat

Després d’entrevistar-los Nierga, se sotmetran a les preguntes dels col·laboradors i del públic. Perquè aquestes 185 persones presents a les grades del Centre de Producció de RTVE-Sant Cugat, on es fa, també podran donar la seva opinió. Sotmesos això sí al límit d’aquells 59 segons. Cosa que fa el debat molt dinàmic i participatiu. No obstant, Nierga, presentadora des de fa cinc temporades de l’espai Cafè d’idees, a La 2 en català i a Ràdio 4, i que amb 59 segundos torna al prime time apunta: "Volem que el discurs sigui profund, però breu". Però "si algun queda a mitges i necessitem un matís, podré dir 59 segons més i que pugi el micro", aclareix.

Entre aquests col·laboradors, que aniran rotant cada setmana, es troben expolítics com l’exvicepresident del Govern Pablo Iglesias i l’exministra Celia Lobos, i periodistes i analistes com Pedro J. Ramírez, Luz Sánchez-Mellado, María Claver, Carlos Cue, Verónica Fumanal, Marta Nebot, Esther Palomera, Valeria Vegas, Fátima Iglesias i Màrius Carol. Però també hi acudiran artistes, esportistes… que tinguin alguna cosa a dir. Pedro J. Ramírez, que va participar en les anteriors edicions, torna acceptant un arriscat repte: "Li hem proposat un joc: ¿t’atreveixes a enfrontar-te a la teva pròpia opinió de fa 20 anys?", explica Nierga. I es veurà si continua mantenint el que llavors pensava sobre el matrimoni homosexual.

Notícies relacionades

Un nou plató

Un altre aspecte actualitzat és el plató. "Visualment, el programa és molt atractiu", diu amb orgull la seva presentadora. L’enorme taula blanca, que contrasta amb el fons blau, conté un enorme rellotge que mostra els segons fins a completar els 59 de rigor. Una cosa que es pot veure molt bé des de casa amb els plans zenitals (presos des de dalt). No obstant, els tertulians no podran fer-se els despistats, perquè quan faltin 10 segons perquè finalitzi el seu torn es posa en vermell, cosa que hi afegeix encara més emoció.