LITERATURA

El Papa rep Luis García Montero en una trobada marcada per Borges i Llorca

Francesc autoritza la republicació d’un llibre de 1965 coordinat per ell i amb el pròleg de l’autor de ‘L’Aleph’

El Papa rep Luis García Montero en una trobada marcada per Borges i Llorca
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Papa, que als 28 anys va ser professor de literatura a la seva Argentina natal, té un conegut interès per la lectura dels clàssics, siguin novel·les o poesies. I precisament aquest afecte va trobar ahir protagonisme al Vaticà, on el Pontífex argentí va rebre el poeta granadí Luis García Montero, director de l’Institut Cervantes des del 2018.

La trobada, que va durar mitja hora, va tenir lloc a la biblioteca personal de Francesc. García Montero va explicar que el Papa li va donar l’autorització perquè l’Institut Cervantes republiqui el pròxim any un llibre –editat a l’Argentina el 1965– amb els contes escrits per uns estudiants que va tenir el Papa a la seva època de professor de literatura i que compta amb un pròleg de Jorge Luis Borges, bon amic de l’actual Pontífex. També li va donar permís per republicar una recent carta de Francesc "en la qual defensa la utilitat de la literatura a l’educació humanista".

Precisament, el difunt escriptor argentí i autor de l’icònic L’Aleph va ser un dels principals temes abordats durant la reunió. "El Papa va dir que Borges era un tipàs […]. Va visitar la seva escola el 1965 i a més de molt mèrit, perquè ja estava començant a quedar-se cec i va anar-hi sol i amb autobús. Va parlar amb els alumnes amb molt ànim i fent un esforç gran, perquè ja tenia certa edat", va explicar García Montero.

Per això, "li hem dit que volem celebrar el 2025 la commemoració d’aquesta visita que li va fer Borges a (la província argentina de) Santa Fe, i ens ha donat el seu permís per fer-ho", va comentar. L’experiència de Jorge Mario Bergoglio com a professor a l’Argentina "és coneguda al món literari, però crec que tenim l’oportunitat de fer-la arribar més enllà del món acadèmic", va afegir García Montero.

El cèlebre escriptor argentí, no obstant, no va ser l’únic autor sobre el qual es va desenvolupar la conversa entre els dos. Un altre va ser el poeta espanyol Federico García Lorca. Sobre ell, Francesc va dir que l’havia ajudat "molt", perquè els seus alumnes "s’avorrien" i llavors va utilitzar "l’idil·li de La casada infiel, que és un idil·li picant, i això els va interessar", va assenyalar el Papa, segons García Montero.

Notícies relacionades

També "vam estar parlant de Grito hacia Roma, que és un poema que Llorca va escriure a Nova York quan es va assabentar que s’havien firmat els Pactes del Laterà entre el papa Pius XI i [el dictador italià Benito] Mussolini", va relatar García Montero. "Lorca va escriure aquest poema dient que se sentia més hereu de Jesús que d’una Església que pactava amb el feixisme", va afegir l’intel·lectual espanyol.

García Montero també es troba a Itàlia aquests dies per a la firma del primer acord de col·laboració, a escala global, entre l’Institut Cervantes i la Società Dante Alighieri, segons va explicar la institució.